Мачовете от полуфиналния кръг на Kamenitza Фен Купа 2014 за отборите от Разград, Шумен и Търговище стартираха днес в храма на ПФК „Шумен 2010“ – стадион „Панайот Волов“. Стотици футболни фенове се събраха на терена, за да подкрепят своите фаворити и да споделят емоциите на най-големия и вълнуващ футболен турнир за приятели в България. Регионалните шампиони и техните подгласници ще продължат към Националните Финали в Русе и мечтаното от всеки футболен фен пътуване до стадион Маракана в Рио де Жанейро.

Официалното начало на полуфиналната фаза бе дадено от общинския съветник на Шумен и знаменит бивш спортист г-н Георги Колев. „Всички знаем, че футболът не е просто игра, а магия. Благодаря на „Каменица“ АД за този невероятен футболен празник. Тъй като само два отбора ще се класират утре за Националните Финали на Фен Купа, си пожелавам поне единият да е от Шумен“, сподели г-н Колев под арката на Kamenitza. Заедно с него на сцената се качиха Даниел Даулов – старши експерт „Спорт и младешки дейности“ в Община Шумен, началникът на отдел „Ученически и студентски спорт“ в Министерството на физическото възпитание и спорта Красимир Събев, футболните ветерани от Шумен Борис Борисов и Александър Димов, представителят на Българската федерация по баскетбол за регион „Добруджа“ – Тихомир Стоянов и областният координатор на БФС Милен Христов. Всички те изразиха радостта си от завръщането на турнира в родния им град и пожелаха успех и феърплей на участващите отбори.

Официалните гости се изявиха и в традиционния демонстративен мач за старта на турнира, в който един срещу друг се изправиха отбор на Община Шумен срещу сборен тим на местни журналисти. Оказа се, че общинарите прекарват голяма част от свободното си време във футболни тренировки и в резултат разгромиха безапелационно журналистите с 6:0.

Последвалите дербита бяха още по-атрактивни. Единственият отбор на полуфиналите в Шумен, който не е преминавал през квалификационната фаза е Националният шампион за 2013-та година „ОК Офис и ВИП Комфорт“ (Разград). Този сезон, обаче, момчетата от Разград участват в турнира под друго име – „Антибиотик“. Още в първите си срещи миналогодишните шампиони категорично доказаха, че смяната на името не се е отразила на качеството на играта им. Първото им дерби от груповата фаза бе срещу „Волтрон“ (Търговище). Мачът завърши със 7:1 за „Антибиотик“. Втората им среща ги изправи срещу „Свраките“ от Шумен и отново последва сензационна победа с 3:1.

Един от основните конкуренти на „Антибиотик“ е тимът на „Трите мечки“ от Шумен, който е двукратен носител на Националната Фен Купа за 2007 и 2010 година. За разлика от „Антибиотик“, „Трите мечки“ преминаха през квалификационната фаза, където отстраниха „Олимпик АФК“ със 7:2 и „Ви Ар Груп“ с 5:1. Първият им полуфинален мач бе срещу „Селесао“ (Търговище) и подобно на полуфиналното дерби между Германия и Бразилия „Селесао“ бе разгромен със сериозна голова разлика - 3:0. „Трите мечки“ със сигурност ще дадат всичко от себе си, за да отбележат хеттрик от Националони титли и да се отправят към Маракана.

Битката за Шумен продължава и утре с мачовете от фазата на директните елиминации. Имената на новите регионални шампиони и техните подгласници ще станат ясни веднага след финалния мач, който започва в 13:00 часа, в неделя.