Президентът на УЕФА Мишел Платини даде висока оценка на работата на България за развитието на футбола. Босът на европейската Централа говори на специален брифинг в Бургас по случай финала на Европейското за юноши до 17 години, чийто домакин е нашата страна.

Платини, който получи и почетен символ на Бургас от кмета на града, заяви още, че няма значение за него кой ще спечели решителната среща между Фрнация и Германия тази вечер.

„Не за първи път давам пресконференция в България, но за първи път давам пресконференция в Бургас. Тук наистина небето е по-синьо. Много съм доволен от организацията искам да изразя своето задоволство, че всичко премина по отличен начин. Ако задавате, любезни въпроси, ще ви подаря една книга, която е преведена на български“, започна шеговито Платини.

„Говорейки за организацията, трябва да попитаме хората, които са занимавали с техническата част, мисля, че трябва да питаме хората, които са занимавали с това, но мисля, че всичко е минало, както трябва. Организирани са много шампионати. Дали ще победи Франция или Германия – няма значение“.

На въпрос ще помогне ли УЕФА за изграждането на нов национален стадион в България, Платини каза: „Ролята на УЕФА е да развива футбола в 54-те страни в Европа. Ние бихме могли да подпомогнем асоциациите, ние имаме глобална политика за всички страни“.

„Все пак господин Михайлов като вратар на националния отбор на България е побеждавал Франция, макар и не сам, а с други играчи. Според УЕФА България работи много добре за развитието на футбола. Ние сме доволни, но само бъдещето е покаже какво ще бъде развитието на футбола в България“.

„Хората около мен ме тласнаха към футбола, семейството ми. Едни много страстни и запалени по футбола поляци и холандци, които работеха в мините, които нямаха какво друго да правят, за да се забавляват, освен да играят футбол. По тази причина аз се насочих към футбола. Освен това нямаше много какво да се прави – нямаше компютри, телевизия“, разкри коя е силата, която го е тласнала към Царя на спортовете фреската легенда.

„От дълго време не се занимавам активно с футбол и затова не си позволявам да коментирам младежкия футбол. За момента виждам, че играчите са добре подготвени, но аз съм като журналистите - гледам всичко от страни. Аз на 17 години постъпих в школа за подготовка, а тук това се е случило от преди 4-5 години с тези момчета. Така че, има чудесно развитие на младите“.

„Благодарение на правилата на УЕФА можем да наблюдаваме местни играчи, които са доста добре подготвени. С помощта на УЕФА бихме могли да подпомогнем и подготовката на местните играчи с подобни форуми“, каза за финал Мишел Платини.