Футболен клуб Спартак Варна, който беше учреден миналата година и през настоящия сезон се състезава в „А” Областна група, ще получи за безвъзмездно ползване стадион „Локомотив”, предава Dariknews.bg.

Това гласуваха единодушно на свое съвместно заседание общинските съветници от комисиите „Собственост и стопанство” и „Младежки дейности и спорт”. За да стане окончателно решението им факт, то трябва да бъде прието и на утрешната сесия на местния парламент.

Базата ще бъде предоставена на „Спартак Варна” за срок от 5 години. Досега отборът играеше мачовете си на „Локомотив”, но плащаше наем. Съоръжението е общинска собственост и от 2010 г. се управлява от акционерното дружество „Спортен комплекс  Спартак”, в което Община Варна държи 34% от акциите, а останалите 66% са на „Инжстрой”.  Решението на съветниците за предоставяне на стадиона на новия клуб включва и разваляне на досегашния договор.

Два кръга преди края на първенството припознатият от феновете „Спартак” оглавява класирането в „А” Областна група. За да си гарантират промоцията, в оставащите мачове футболистите се нуждаят само от една точка. За да играе обаче клубът през следващия сезон във „В” група, той трябва да получи лиценз от БФС. Крайният срок за подаване на документите е 31 май и предоставянето на базата ще ни помогне да се регистрираме, обясни пред съветниците Атанас Атанасов от Управителния съвет на Спартак (Варна).

Клубът може да получи и стадион „Спартак”, който е част от активите на „Спортен комплекс Спартак” и в момента е в изключително лошо състояние. Съветниците гласуваха представителите на общината в акционерното дружеството да инициират общо събрание и на него да се поиска съоръжението на да бъде предоставено под наем на новия клуб, тъй като предишният Спартак 1918 не развива дейност. Срещу сдружението, представлявано от бившия футболист и треньор Иван Петров, има образувано дело с молба за откриване на несъстоятелност заради натрупани задължения.

Трябва да има един отбор с една детско-юношеска школа, заяви по време на съвестното заседание на двете комисии съветникът Янко Станев („Граждани и експерти и СДС"), който подкрепи гласуваните решения. Станев е силно недолюбван от феновете на „Спартак”, които го атакуваха на сесията на Общинския съвет през лятото на миналата година.