Фенове и бивши футболисти на "соколите", живеещи на няколко континента, се обявиха в подкрепа на футболния Спартак Варна. В социалната мрежа Фейсбук се появиха снимки от различни точки на Света (Англия, Бразилия, Франция, Италия, Германия, Австралия, Ямайка, Полша, Холандия и др.), на които привърженици са разпънали транспарант с надпис - "Спартак е жив и има нужда от своя дом".

Акцията е по повод предстоящата сесия на Общинския съвет във Варна, на която се очаква да бъде разгледан казуса с базите на Спартак - СК "Локомотив" и стадион "Спартак". От решението на местния парламент зависи бъдещето на ФК Спартак Варна, който бе учреден през 2015 година от легендата Живко Господинов, и припознат от феновете като техния любим клуб. Отборът започна участието си от най-ниското ниво на родния футбол - "А" окръжна група, където е лидер в класирането три кръга преди края на първенството.

"Преди години община Варна учреди съвместно дружество с фирма "Инжстрой", като участва с общински имоти, които трябваше да бъдат инвестиционна база за развитие и финансово подпомагане на ФК Спартак Варна. Очевидно е, че добрите намерения бяха опорочени - днес стадионът и спортната база на клуба са в окаяно състояние, а приходите от отдаването на спортните площадки отиват в частни джобове.

Феновете на Спартак и гражданите на Варна за пореден път се обявяват против тази нарушаваща обществения интерес сделка и настояват хората от общинския съвет да извадят имотите, принадлежащи на всички варненци, от акционерното дружество и да ги предоставят за ползване на действащия футболен клуб. Причината е, че частникът не изпълнява поетите задължения, а отбор, който е лишен от своята спортна база, е обречен на гибел", пишат на страницата си във Фейсбук феновете на Спартак Варна.

Подробности относно бъдещото на клуба за сезон 2016/2017 година и исканията на феновете и ръководители на футболния клуб от Общинския съвет ще бъдат изнесени на пресконференция в сряда (4 май) от 18,30 часа в зала 4 на Фестивалния и конгресен център в морската столица. От Спартак ще покажат как се е стопанисвала през годините базата от досегашните й собственици и ще се обосноват защо тя трябва да бъде отдадена на футболния клуб. Освен това ще станат ясни и какви са намеренията за развитието й, ако тя им бъде предоставена.