България взе „Мъжката купа” на Световното първенство по футбол за бездомни хора, след като във финалния мач за трофея победи състава на Полша след равенство 6:6 в редовното време и изпълнение на дузпи. Успехът отреди на българския тим седемнадесето място в крайното класиране на турнира, което със сигурност ще го остави във втора урна при жребия за Мондиала в Осло догодина.

„Очевидно българският манталитет е такъв и се справяме по-добре в последната фаза, която е на директни елиминации. В първата групова фаза допуснахме загуби срещу отбори, които не ни превъзхождаха и това ни изпрати във втората групова фаза срещу финалистите на световното първенство Мексико и Бразилия. И въпреки тежкия жребий, в голяма част от мача си с мексиканците, нашите момчета играеха като равни на съперника”, коментира селекционерът на българския тим Младен Христов.

Финалният двубой за „Мъжката купа” между отборите на България и Полша започна равностойно. Българският тим успя да отбележи първи, но впоследствие съперникът вкара три безответни гола и поведе с 3:1. До края на първото полувреме обаче националите изравниха резултата при 3:3.

В началото на втората част двата отбора си размениха по едно попадение, но впоследствие поляците отново направиха аванс от два гола. В последните две минути на срещата България изравни резултата при 6:6 и дори 5 секунди преди последния съдийски сигнал Христо Симеонов удари гредата. Последва изпълнение на дузпи, като първите изпълнения и на двата отбора бяха успешни, а вторите – неуспешни. При третите голмайсторът на българския отбор Христо Симеонов успя да реализира, а играчът на съперника се подхлъзна и не успя да ритне топката по посока на българската врата.

Това е трета купа за България в последните четири години. Преди три години в Полша националите взеха купата на града домакин Познан, а миналата година завършиха девети в Амстердам и взеха Купата на Армията на спасението.