Президентът на организацията "ФедерБет" Франческо Баранка излезе с шокиращо изказване пред украинските медии, свързано с черното тото. Той говори пред местно издание за борбата в страната с мафията в спорта и даде пример с България. 

По думите му, борец срещу черното тото у нас е бил застрелян в центъра на София, защото се е опитал да спре схемите на замесените. Макар да не назовава имена, от думите на италианеца се подразбира, че говори за застреляния през 2012 г. Йордан Динов, чието име той неколкократно е споменавал като борец срещу черното тото. 

Организацията на Баранка се бори точно с уреждането на мачове във футбола. В нея членуват предимно бивши букмейкъри, които на база получена информация за странно високи залози, подават сигнали със съмнение за уговорени мачове до съответните власти в страните. 

"В почти всяка страна има сериозен проблем с черното тото и уреждането на мачове. Да, може би Висшата лига е чиста, но в долните дивизии на Англия също съществува този негативен феномен - нагласени резултати."

"Трудно е да се повярва, но някои играчи си мислят, че не правят нищо нередно, когато влияят върху резултата на определен мач и залагат на изхода му. Но всъщност положението е много сериозно, дори страшно."

"Един мой български колега и много добър приятел беше разстрелян в центъра на София, защото си позволи да разследва уговорените мачове в страната", сподели в интервюто си в Украйна Франческо Баранка. 

Той добави още, че до месец ще даде списък с доста съмнителни мачове в Източна Европа до компетентните органи в съответните страни.