Деца от 32 държави са избрани да формират Международния детски пресцентър в рамките на мащабната международна програма „Футбол за приятелство“, изпълнявана от компанията Газпром, официален спонсор на УЕФА Шампионска лига. Пресцентърът ще отрази всички събития от Четвъртия международен детски форум „Футбол за приятелство“, който ще се проведе на 26-29 май 2016 г. в Милано.

Младите талантливи футболисти и журналисти от 32 страни от Африка, Азия, Европа и Южна Америка ще се срещнат в Милано, за да се състезават и да обсъдят важни теми като равенство, толерантност и уважение към другите народи и култури.

Международната детска програма „Футбол за приятелство“ се реализира ежегодно под патронажа на световния посланик Франц Бекенбауер и обединява млади футболисти от различни части на света. Във всяка участваща страна е избран футболен отбор, който получава уникалната възможност да представлява своята страна по време на голямата международна проява със спортни и социални цели. Тази година България ще бъде представена в Милано от детско-юношеския отбор на старозагорския ПФК Берое.

Всеки отбор е придружен от млад журналист, момче или момиче на възраст 12-14 години, който е показал както умения да пише, така интерес към спорта и социалните инициативи. Пресцентърът обединява най-добрите сред най-добрите. Сред участниците в програмата за 2016 г. са победители в националните конкурси "Най-добър млад журналист", популярни млади блогъри, талантливи млади фотографи и писатели.

Всички деца са показали успехи в различни области. Алжир е представена от Нур Дебси, който на 14 години вече говори три езика: френски, английски и арабски. Йоакин Фламини от Аржентина е не само футболен фен, чието мнение оказва влияние, но и обещаващ актьор, участвал в най-популярния телевизионен сериал в страната. Зихуан Ю, на 13 години, представляващ Китай, е репортер в училищен вестник и носител на званието "Най-добър млад журналист" за отразяване по уникален и професионален начин. Седа Сакмачи от Турция пише фентъзи разкази, учи японски, прави снимки и свири на цигулка, пиано и флейта. Фабиен Куман представлява Холандия и не само пише за футбола, но играе като защитник и е единственото момиче в отбора си.
Младите таланти започват своята работа преди ключовото събитие. В момента те събират информация, посещават футболни тренировки, интервюират млади футболисти, пишат репортажи за националните събития, които се провеждат като част от програмата, както и се подготвят да придружават своя футболен отбор в Милано.

По време на форума участниците в Международния детски пресцентър ще работят заедно с професионални журналисти при събирането на информация, изготвянето на доклади, писането на новини в официалните профили в социалните мрежи на „Футбол за приятелство“.

„Футболът е език, на  който говорят всички по света. Вълнувам се много, защото „Футбол за приятелство“ е една прекрасна възможност да се запознаем с нови приятели и с известни хора, които не бихме срещнали в обикновения живот. Всичко, което предоставя и журналистиката“, споделя Павлина Миладинова, на 12 години, млад журналист от България.

„Харесва ми да съм журналист, защото имам възможност да споделям това, което аз откривам, със света. Искам да пътувам навсякъде, да срещам различни хора и най-вече да разширя познанията си. „Футбол за приятелство“ е чудесна програма за деца. Тя събира деца от различни страни заедно, така че те имат възможност да научат повече за другите култури", казва Ту Во Нгоч Анх, на 14 години, млад журналист от Виетнам.