От седмици наред, всеки фен на ЦСКА се пита какво се случва с клуба му? Случва се това, че злобата, която проникна и прояде този клуб отвътре е напът да го затрие окончателно! И много от главните действащи лица, участвали в това представление на злобата, на заверата, на отвръщане от чистите спортни принципи сега чат-пат се изтъпанват пред камерите след поредния провал и мънкат сякаш не знаят за какво става дума. А всеки в ЦСКА знае за какво става дума и защо се получи така!

Айде стига с тоя Стойчо, наистина взе да писва! В непрестанните злобни опити да бъде очернен докрай, границите отдавна бяха преминати. Некоректното вадене на бял свят на договора му обаче, всъщност направи добра услуга на бившия треньор. Защото лека-полека се оказва, че зад сухите цифри стои една съвсем различна реалност. Ами ако се окаже, че разните там проценти за трансфери, за реклами и т.н. отдавна не важат и има споразумение между Младенов и ЦСКА да не ги взима? За нормалните бонуси при титла или купа няма какво да коментираме – те естествено отпадат. Ами ако също така се окаже, че онези „на-никому-нищо-не-говорещи” допълнителни 4 х 15 бона в договора са всъщност начин, някак си разсрочено във времето да бъдат изплатени неизплатените 8 заплати от престоя на Младенов по времето на Титан? Изработени, но неизплатени! И най-важното – прекратяването на настоящия договор. Младенов можеше да смъкне кожата на ЦСКА, но заяви, че не иска нито лев до края на този договор, иска само това, което му се дължи до последния работен ден. Без никакви неустойки! И какво остава – заплатата. Прословутата заплата! За предишния сезон – 10 бона в евро на месец! Хм, хайде на бас, че Стойчо трудно може да влезе в топ 5, ако се съпостави тази негова заплата сравнена с други треньори в А група – Любо Пенев в Ботев, преди това Мъри в Ботев, Краси Балъков, Стойчо Стоев в Лудогорец, Йоканович и Мурсия в Левски...Сигурно изпускам някого. Убедени ли сме, че те са вземали по-малко от 10 бона евро на месец? Аз не съм!

Вторият сезон сумата расте с 5 хиляди евро, такава е договорката. Подобен растеж съм сигурен присъства в почти всеки треньорски договор по света. Но сравнението с другите треньори никога няма да го разберем – просто защото никой клуб няма да падне толкова низко, за да извади на показ договора. Домусчиев разкритикува Петев след като го махна, разкритикува и Стоев след като го махна, но никога не посегна на достойнството им, никога няма да надникнете в служебните документи на Лудогорец! А в ЦСКА от години договори се подмятат, циркулират из медиите разни списъци със суми, със задължения. Меко казано срамна работа.

Само не разбрах, това ли бе в крайна сметка отговорът на г-н Манджуков след декларацията на Стойчо Младенов? Която пък от своя страна бе отговор на нападките на Манджуков ден по-рано. Ето така, ден след ден вече седмици наред в ЦСКА се хапят, късат си месо от собственото тяло, самоизяждат се и неусетно изместиха вечния съперник във футболния фолклор с невижданата си в историята серия от седем мача без реализиран гол!

Г-н Манджуков, от позицията на помагач на ЦСКА ли нападнахте грозно Младенов? Дали сте пари за лиценза – чудесно, нали това е част от задълженията ви като главен акционер. Но това с „Великия треньор” бе малко в повече. С него може да се харесате на определена част от феновете, но само на определена. Стойчо не е само треньор на ЦСКА, той е име в българския футбол. Заради него аз и много други, тогава хлапаци в началото на 80-те години сме станали от ЦСКА. Да, онези два гола, които в червената футболна митология са равностойни на гола на Костадинов срещу Франция за българския футбол. Същият този Младенов реално класира и самата България на едно световно първенство, вкарвайки гол срещу ГДР. Но вие и партньорът ви г-н Инджов едва ли помните тези велики футболни мигове. Нападате, защото „Великият треньор” си търсел парите. А точно вие като солиден бизнесмен не би трябвало това да ви е странно. Няма безплатна баница, преди години като издавахте вестник „Дума” плащахте ли редовно заплати? Защо така да не бъде и в ЦСКА? Доколкото помня вестникът струваше пари, едва ли сте раздавали наследника на „Работническо дело” безплатно по софийските улици. Това е икономиката, простичко и ясно. Има договор, трябва да се изпълни. Но не – просто трябваше да се намери виновник, удобен виновник за продължаващите провали. А като говорим за икономическа логика, аз лично не открих такава във факта, че си давате парите за лиценза, а препоръчвате ЦСКА да фалира през лятото. Честно, наистина ли не ви трябват тези пари? Дайте ги за благотворителност тогава. Виж, за едно бяхте прав и искрен. Вашият син Ивайло е болен цесекар – в добрия смисъл на думата. Помня преди още 10-15 години сигурно, при един мач на ЦСКА в Минск, седяхме, пиехме бира „Балтика” и се тюхкахме за тогавашните проблеми на червените. Които в сравнение със сегашните, се оказаха приказка. Ивайло го боли, иска да помогне, но точно в този момент мисля, че само би понесъл разочарования. Просто лош момент.

И докога Стойчо ще бъде виновен за случващото се в ЦСКА? До края на тази година ли? На другата, докога? Ето, нали искахте нов треньор, евтин, дори без лиценз. Още по-евтин. Вкара много нови играчи, неизползвани от онзи Лошия. Пак не става. Защото злобата продължава да ръководи този клуб, този отбор. Бе вкаран клин между българи и чужденци. Е как да стане? Преди дни Галин публично се подиграва и иронизира Тони Силва, а вчера бърза да го пуска като първа резерва да му спасява мача. Е как да стане? Не желае интернет-звезди, пък вчера най-голямата интернет-звезда пак е титуляр. Е как да стане? Зор та зор, само и само да се уязви предишния треньор, давайте сега да пускаме младоци. Не че има много налични, ама айде – ето го Витанов. Момче, казват с много качества. Но така пуснат в този момент, ако запише още една-две загуби и ако му е по-слаба психиката – приключва. И не Галин Иванов засега го спасява, пускайки го в игра, а Вихрен Манев, който спокойно можеше да му покаже червен картон вчера, но сякаш го пожали. Защото подобен развой, можеше сериозно да навреди на кариерата на момчето. Напълно нормално е по този начин да прегори в мача. Зор та зор, само да е противовес на предишния треньор. Само дето със сухата статистика за Ивайло Чочев всичко приключва. 38 мача за миналия сезон, предимно като титуляр.

Колкото и да ги е яд, дори критиците трябва да замълчат! Защото първият сезон в ЦСКА Чочев много, много не играеше. Но друг бе тогава начело на тима. Галин също така подметна вече, че нещо кондиционно куцало. Сещай се, снахо. Стойчо е объркал подготовката. Хм, точно Галин трябва най-добре да знае каква подготовка води Стойчо. Като футболист първия път при него Младенов бе помощник на Гочето. ЦСКА стана шампион. Направи дубъл. За последно в историята. Вторият път Стойчо вече бе старши. ЦСКА пак стана шампион. Явно тогава всичко е било наред с подготовката. Но когато целта е да се хвърля кал, а не да се гради, накрая идва Митко Васев и ти казва: „По-скоро ЦСКА бяха изненадани от схемата си на игра”. Повече няма какво да добавим! Също така не ми е ясно какво ще става с целия този куп чужденци, някои от които имат договори за още една, че и две години? Тези същите, които по време на зимната пауза бяха лидери в класирането, водеха с цели три точки. Но нещо се случи и, моля ви се, не се излагайте – но случилото се не е спортно-техническо. Не е сбъркана подготовката, чак пък толкоз, че да не може един гол да вкараш, след като до паузата си бил най-резултатният тим в А група! И ако тази заплата на Младенов не бе 15 хиляди евро, а 5 хиляди, едва ли тези 10 хиляди евро са онзи негативен финансов баланс, онази разлика, която е сринала из основи футболния колос. Дайте да бъдем сериозни. Това с чистачката без заплата малко мяза на сапунка.

Стана дълго. Като серия без гол. Но в едно никой не може да ме разубеди. В това, че ЦСКА се самоуби, съдирайки се от вътрешни противоречия, от разделение, от опити за отричане от този или онзи. Спрете се, докато наистина не е станало фатално късно. Докато всичко друго, освен злобата, не фалира! Бъдете заедно, бъдете ЦСКА! Знам, че вече е почти безвъзвратно късно, но поне опитайте!

-------------------------------------------------------------------------

Следвай Ники Александров в личния му профил във Фейсбук