Старши треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов коментира ситуацията в националния отбор и най-вече актуалната тема за смяната на Любослав Пенев. Очаква се по-късно през деня Изпълкомът на БФС да вземе решение за бъдещето на селекционера.

Стойчо Младенов обаче бе категоричен, че проблемите в българския футбол и в националния тим се коренят много по-дълбоко, а не трябва да се търсят на повърхността - в треньорите.

„Няма да правя анализ и разбор, но ние трябва да погледнем малко по-дълбоко до проблемите, защото лесно даваме оценки и мнения. Лесно взимаме решения. Бази, школи, много малко качество идва отдолу, за да можем да се сравняваме с големите, че трябва да бием Италия, Франция. Трябва да се започне от базите. Държавата трябва да позволи на всеки клуб да има своя база. Не може най-големият български клуб да няма база. Да не говорим за футболни региони като Благоевград, Враца. Ние гледаме върха на пирамидата. Стига с тия смени на треньорите. Ние ги сменяме тук като носни кърпи“, заяви Стойчо Младенов по време на пресконференция в Пресклуб България.

„Лоши резултати – дайте да се оправдаваме с треньорите. БФС трябва да даде стабилитет на българския футбол. Не може един треньор да бъде изритан от даден клуб и да няма никакво обезщетение. Това дава свободата на президентите да махат когато си пожелаят. Каква сигурност има българският треньор? Той работи под огромно напрежение.“

„На Запад се работи много лесно, нямаш проблеми нито с базата, нито с екипировката. Тук сме администратори, преводачи и последното, което правиш е да си треньор. Нормално е някой да сбърка при подбора, селекцията. Нормално е да се сбърка при голямо напрежение и никакви условия на работа. Виждате, че все по-малко кадри излизат“, каза още Стойчо Младенов.

Относно ситуацията в ЦСКА, с базата и средствата, треньорът обяви: „ЦСКА има нужда от средства. Аз съм последният, който ще каже, че иска да продава, но политиката на клуба е такава. Ако не е Стойне Манолов да ни помага, ние няма къде да тренираме – нямаме фитнес, нямаме нищо. Изключително ни е трудно в това отношение, трябва да се погасяват стари дела. Да не се връщаме назад, искам да мислим позитивно за предстоящия мач. Отвън не се усеща, не се вижда какви са проблемите в клуба.“

„Къде сбърка ЦСКА, че трябва да няма база? След като ние имаме база, но не ни се позволява да не инвестираме? Защо другите клубове да имат база, а ние не. Предишната министърка ни излъга ни най-долно и подло, замаза ни очите за един час“, завърши Стойчо Младенов.