Левски отново победи! След 5 мача без успех, „сините“ се справиха с Калиакра с 4:1 в последен мач от 25-тия кръг на А група и по този начин изпревариха Литекс и се изкачиха на четвърто място в класирането.

Двубоят в Каварна не бе никак лесен за гостите, които се оттеглиха на почивка при резултат 1:1 като дори можеха да се радват, че не губят. Левскарите все пак взеха своето през втората част и с нови три гола си осигуриха победата. Освен успеха за гостите, мачът ще се запомни с още две събития – Христо Йовов изпревари Георги Иванов – Гонзо по голове за отбора в А група, а юношата Стивън Петков дебютира със синята фланелка.

Мачът в Каварна започна отлично за „сините“, които още във 2-а минута излязоха напред в резултата. Тони Калво напредна отляво, преодоля вратаря Мирослав Григоров и от малък ъгъл вкара топката във вратата за 1:0.

След гола се очакваше мачът да стане протоколен за гостите, но не на това мнение бяха каварненци. В 15-а минута домакините изненадващо изравниха резултата, благодарение на Герасим Заков. Нападателят вкара за 1:1 след страхотен мощен шут от около 25 метра, който попадна в горния ляв ъгъл на вратата на Пламен Илиев.

Попадението повлия много добре на футболистите на Радостин Трифонов, които в следващите минути дори имаха преимущество на терена и създадоха няколко опасни атаки.

За Левски най-активен в тези минути бе Тони Калво, който сновеше по двата фланга и затрудняваше бранителите на съперника. Испанецът имаше и някои възможности за удар, но бе неточен.

В същото време при една от атаките си, домакините бяха много близо до втори гол. Джунейт Яшар стреля изненадващо със странична ножица, но за късмет на „сините“ топката удари страничната греда и така полувремето завърши при равенство 1:1.

Първите минути на втората част бяха запазени за Христо Йовов, който за кратко време напомни защо някои привърженици на Левски го боготворят, а други го ненавиждат. В 48-а минута Бижутера бе изведен от Гаджев сам срещу вратаря, но от няколко метра стреля встрани от вратата, вместо да направи по-лесното и да отбележи.

Само няколко минути по-късно обаче Йовов се реваншира като даде нов аванс на своя отбор с красиво попадение. След пас на Мюлдер, опитният халф пое топката на границата на наказателното поле и с прехвърлящ удар вкара за 2:1. Попадението на Бижутера бе негов гол номер 121 с екипа на Левски в А група, а по този начин той изпревари Георги Иванов – Гонзо, който има 120.

След попадението левскарите се успокоиха, овладяха инициативата на терена и след няколко пропуска, в рамките на 3 минути стигнаха до нови два гола, които убиха интригата в двубоя.

В 74-а минута Калво намери хубаво навлизащия в наказателното поле Гаджев, който стреля, Григоров изби, но топката отново попадна в Гаджев. Този път халфът подаде към Йовов, който без проблеми чукна топката в средата на вратата и по този начин вкара втория си гол в двубоя.

Още при следващата си атака, „сините“ получиха право да изпълнят дузпа за нарушение на Джунейт Яшар срещу Калво в наказателното поле. Зад топката застана самият потърпевш, който излъга вратаря Григоров и реализира от бялата точка за крайното 4:1.

В оставащите минути мачът се доиграваше, а добрата новина за „сините“ привърженици бе включването в игра на младоците Антонио Вутов и Стивън Петков, който направи дебют за Левски.

В класирането Левски вече е четвърти с 50 точки, а Калиакра остава на предпоследната 15-а позиция с 10.

 

--

Калиакра – Левски 1:4 (1:1)

0:1 Калво 2'

1:1 Заков 15'

1:2 Йовов 54'

1:3 Йовов 74'

1:4 Калво (д) 77'

Калиакра: Григоров, Костов (66' Цачев), Андонов, Яшар, Уеа (75' Чавдаров), Райчев (46' Ковачев), Садула, Заков, Събев, Бонев, Коруджиев

Левски: Пл.Илиев, Мюлдер, Иванов, Диамутен, Старокин, Гаджев, Димов, Йовов (78' Вутов), Рамос, Калво (85' Петков), Жуниньо (61' Цветков).