Мениджърът на германския първодивизионен Майнц 05 Кристиан Хайдел отхвърли категорично възможността Тодор  Неделев да бъде преотстъпен на друг клуб. Неделев премина в отбора от Бундеслигата от Ботев Пловдив  през януари, но има трудности с адаптацията си в Германия.

От ръководството на Ботев заявиха преди дни, че ще направят  опит да върнат играча в състава под наем през зимата. "Понякога може да бъде полезно да направиш крачка назад. Но  това биха били шест крачки назад".

Така оценява Хайдел  евентуалното завръщане на Неделев в България. "Тодор няма никакво намерение да се завръща в родината си.  Преотстъпване в друг отбор извън България също няма никакъв  смисъл, тъй като той би имал същите проблеми, каквито и при  нас", допълни той. Заради трудностите с езика, с приспособяването с живота в  Германия и с интеграцията към състава, от спортно-техническото  ръководство са решили още през лятото Неделев да играе само за  дубъла на клуба до края на годината, за да свикне, а и да трупа  игрова практика.  

"Неделев се съгласи без никакви възражения и това говори за  неговото желание да се наложи при нас. Доволни сме, че Тодор се  раздава максимално в мачовете на втория отбор, а времето  показва, че той върви по прав път", заяви Хайдел. "Затова до зимата Неделев ще тренира основно с първия отбор, но преди и след мачовете от трета лига той ще има занимания и с втория тим", допълни той.  В Майнц 05 ще направят оценка на състоянието му през януари  и ще преценят как да продължат след това.  

"Не се отказвам от момчета", каза Хайдел, който вярва, че  един ден българинът ще преодолеe всички трудности и ще бъде  готов за Бундеслигата. Неделев все още не говори германски, а старши треньорът на  дубъла на Майнц 05 Мартин Шмид комуникира с него основно през  преводачката на Гугъл.  "Дадохме специална задача на Мартин Шмид да се грижи за  момчето и да му помага. Мартин изпълнява тази задача с  удоволствие", заяви Хайдел. Вече се виждат и първите крачки в правилната посока. Неделев разбира все повече, интегрира се добре във втория отбор, все  по-често влиза в съблекалнята с усмивка./БТА