В последните дни на „Герена“ имаше доста работа за медиите. Клубът организира няколко събития по различни поводи. Показаха новия генерален спонсор, а винаги като тънка нишка вървяха и въпросите за предстоящото дерби с ЦСКА. Едно нещо си струва и заслужава най-солидно внимание.

Даниел Боримиров показа своята визия за бъдещето на школата, която управлява от скоро. Бившият халф очевидно работи с голям хъс и държи да се справи добре в новото поприще. Борето загатна чудесни идеи, а очите му показваха, че темата му е присърце.

Левски трябва да има силна школа, която да интегрира футболисти в първия отбор. Това сме го чували много пъти, но никога не беше показвано и казвано толкова конкретно и старателно.

Директорът сподели намеренията си по същество. Левски ще „краде“ от чуждия опит, което е повече от нормално. Разбира се, важно е всичко да бъде адаптирано към нашата действителност.

За първи път от доста години на „Герена“ привлякоха специалист от чужбина в своята академия. Испанският методист Давид Серано е интелигентен и образован човек. Владее няколко езика, а визитката му не е за пренебрегване. Той е роден в Германия, което прави комуникацията му с Боримиров изключително пряка. Шефът на ДЮШ не скри, че основният модел ще е работата в Барселона. Юношите на Левски ще имат ясно изготвен план за тренировки и ще играят в две системи. Едната е 4-3-3, а другата 4-2-3-1. Клубът ще има за цел да има половин титулярен състав от свои кадри след десет години. Изграждането на играчите става на три етапа.

Планът е амбициозен и със сигурност ще му е необходимо време, докато резултатите излязат пред публиката. Това време не трябва просто да си тече, а да се работи здраво. Голям процент от треньорския екип в школата е съставен от млади специалисти.

За да има успех, на дневен ред са и инвестициите. Професионалният спорт изисква средства, а футболът е на върха на пирамидата. В случая обаче не става дума за милиони. Необходими са добри терени, сносна екипировка, пособия и обучение на кадрите. Треньорите ще трябва да специализират и да бъдат прилично заплатени. Инвестициите в персонала не са за пренебрегване.

Даниел Боримиров е удачен човек за пост от този калибър. Той със сигурност е дисциплиниран. Борето игра доста сезони в Германия и на практика е изключително педантичен, черта типична за немците. Той беше съвестен спортист, което означава, че ще иска същото от треньорите и юношите.

Опитът от чужбина е безценен. Давид Серано е испанец, а Даниел Боримиров има немско мислене. Комбинацията е обещаваща.

Ръкавите очевидно са запретнати. Новият генерален спонсор явно е насочен към работата в академията. Просто моментът е такъв, че пари няма в целия клуб, което прати застрахователната компания върху екипите и на първия състав.

Идеята за отделен бюджет на школата е силна. Така Даниел Боримиров ще може да знае с какво разполага и да развива своята дейност според възгледите си.

Ако проектът се окаже сполучлив, онази презентация в залата за пресконференции на стадион „Георги Аспарухов“, може да се яви основополагаща за бъдещите успехи на Левски.

Задължително е да се създаде среда за създаване на футболисти. Левски не бива да прави нов отбор през всеки трансферен период. Юношите са най-доброто лекарство, което не струва чак толкова скъпо. Към днешна дата почвата ражда, но сякаш възможностите са силно ограничени. „Сините“ трябва да бръкнат в мината със злато, но за целта трябва да знаят как.

Трудът при юношите рядко излиза на показ. Това е черна работа, която хората не виждат лесно.

Футболистът Боримиров вършеше мръсната работа на терена. Тичаше за двама, но обикновено други обираха лаврите. Такава му беше позицията, особено в последните години от спортната му кариера. Сега намеренията са му чудесни, а евентуалният успех ще съживи закъсалия клуб. Хората разчитат на този план, защото симпатизират на своите момчета.

„Сините“ фенове обичат два отбора. Левски и юношите на Левски.