Ботев и Локомотив не можаха да излъчат победител в първото дерби на Пловдив за този сезон. В 99-то му издание двата тима стигнаха само до 1:1 и взеха само по точка от напрегнатия мач в Коматево. 

Алекс Колев със страхотен гол откри точно преди почивката. Тогава обаче останаха съмнения за засада. Малко след подновяването на играта Зоран Балдовалиев изравни. След това беше спестен червен картон на Оливие Боне, а в последните минути Колев направи страхотни пропуски, които можеха да донесат успеха на "канарчетата". 

Мачът започна с напрежение у играчите, което предизвика веднага искри в първите минути. То обаче се уталожи и двата тима започнаха да поглеждат доста по-смело напред. Първият шанс беше за Локомотив. 

В 9-та минута Дани Кики получи топката отдясно на наказателното поле, влезе в него и стреля много силно, но тя излезе на няколко сантиметра в аут. "Канарчетата" отговориха с няколко флангови атаки. 

Най-активен беше Нико Варела по десния фланг, който на няколко пъти преодоля Христо Стамов и опита интересни центрирания, но вратарят Ясин ел Харуби се намеси подобаващо и предотврати опасностите. 

Двата тима продължиха да се борят за всяка педя терен, а в 20-та минута последва още едно сдърпване в средата на терена. Този път вече имаше и предупреждения за Мартин Камбуров и Даниел Златков. 

Малко след това дойде и най-чистото положение до момента. Мариян Огнянов намери Алекс Колев на идеална позиция около точката на дузпата. Нападателят обаче стреля слабо и вратарят улови. При добавката Дани Генов не намери очертанията на вратата. 

След това двата тима продължиха борбата по всяка точка на терена, но пък опасностите намаляха още повече. И така се стигна до последната минута, в която най-после падна и дълго чаканият гол. 

В продължението на първата част Мариян Огнянов изригна със страхотен пас зад защитата към Алекс Колев и нападателят се озова сам срещу Ел Харуби, макар и под ъгъл. Той стреля от почти невъзможна ситуация, но мощният му изстрел се оплете в далечния ъгъл на вратата и Ботев поведе с 1:0 точно преди почивката. 

При тази ситуация останаха сериозни съмнения за засада. От повторенията впоследствие се видя, че такава по-вероятно има и по всичко личи, че Георги Кабаков сбърка в ситуацията. 

ВИЖ ГОЛА НА БОТЕВ И ИМАШЕ ЛИ ЗАСАДА ПРИ НЕГО

Но радостта на символичните домакини не трая дълго. Локомотивци реагираха с две смени на почивката, а при първото си докосване до топката на една от тях - Зоран Балдовалиев - резултатът вече беше изравнен. 

В 49-та минута македонецът получи топката пред наказателното поле от Мартин Камбуров, той стреля неособено силно, но добре насочено и през плонжа на вратаря Галев отбеляза за 1:1. 

ВИЖ ГОЛА НА ЛОКОМОТИВ ПЛОВДИВ ЗА 1:1

Малко след това "смърфовете" дори можеха и да поведат след нескопосана намеса на стража на Ботев, който изби топката към вратата си след корнер, но на голлинията Лазар Марин предотврати опасността. 

Едва около 60-та минута домакините започнаха да поглеждат по-сериозно към протвниковата врата и имаха шанс да поведат чрез Лъчезар Балтанов, но ударът му от около 15 метра не затрудни особено Ел Харуби. Този подем обаче беше временен, а битката продължи да се води в средата на терена. 

В крайна сметка по-чистите положения бяха за Ботев. В 78-та минута Божидар Васев намери страхотно Алекс Колев зад защитата, той преодоля връхлетял бранител и от 2-3 метра стреля силно, но в тялото на Ел Харуби и резултатът се запази. 

Малко преди това пък реферът Георги Кабаков направи страхотна грешка, като спести втори жълт картон на Оливие Боне за грубо нарушение пред наказателното поле, но си замълча в тази ситуация. 

До края по-чистите положения бяха за "канарчетата". В 86-та минута те бяха на малка крачка от това да поведат. Тогава Нико Варела центрира опасно от фланга и Алекс Колев от вратарското поле с глава стреля, но Ел Харуби с една ръка виртуозно спаси. 

В крайна сметка до края повече положения нямаше и двата тима трябваше да се примирят с равенството. Това беше първа точка за Локомотив от началото на сезона, докато Ботев вече има две. 

Ето и съставите на пловдивските съперници:

Ботев: Валентин Галев, Филип Филипов, Пламен Николов, Даниел Златков, Лазар Марин, Милен Гамаков, Лъчезар Балтанов, Мариян Огнянов, Николас Варела, Даниел Генов, Александър Колев;

Резерви: Мартин Димитров, Радослав Терзиев, Владимир Айтов, Християн Казаков, Серкан Юсеин, Божидар Васев, Димитър Алексиев;

Локомотив Пловдив: Ясин Ел Харуби, Александър Тунчев, Кирил Котев, Пламен Крумов, Йоан Ласиман, Бирсент Карагерен, Христо Стамов, Георги Вълчев, Оливие Боне, Дани Кики, Мартин Камбуров;

Резерви: Александър Витанов, Крум Стоянов, Николай Димитров, Димо Бакалов, Димитър Велковски, Айкут Янъков, Зоран Балдовалиев.