От пълен мрак до ярка надежда. Така може да бъде резюмиран сезонът на пловдивския Локомотив. Неубедително начало със само един успех в първите 8 мача и осмо място в класирането.

Но в средата на септември в клуба дойде Христо Крушарски, а малко след него на Лаута акостира и Емил Гъргоров. Резултатите на отбора започнаха да се подобряват.

Но в края на годината "смърфовете" отново изпаднаха в дупка. И така за треньор бе привлечен Илиан Илиев.

"Определено играем по-добре, въпреки че отборът започна слабо в първенството, но за това си има причини. Надявам се с идването на Илиан Илиев и на господин Крушарски клубът да стане един от водещите и да има стабилност, което е най-важно сега. Tози клуб заслужава да има стабилност и да има успехи", сподели Емил Гъргоров.

Футболист с богат опит, от ветерана се очаква да помогне на Локомотив с рутината си. А освен него, в тима има и други играчи с много сезони в А група зад гърба си – като Мартин Камбуров и Ванчо Траянов.

"Мога да кажа, че от абсолютно всеки треньор съм взел по нещо и занапред още ще взимам. Това е характер, който е допринесъл и за нещата, които сме спечелили досега."

"Тази игра я обичаме и сме удовлетворени от начина, по който играем – че помагаме на по-младите футболисти и имат какво да научат от нас."

"Определено който иска съвет от мен, му го давам с голямо удоволствие. Проблемът е цялостен – виждате и базите, сега много малко отбори имат условия и за юноши, и за първия отбор. Мисля, че точно това е проблемът", сподели още халфът.

Въпреки че в Локомотив има само трима чужденци, привличането на играчи от друга националност е сериозен проблем в българския футбол в последните години. А присъствието на чуждестранни състезатели в клубовете в България доведе и до проблеми с развитието на млади български футболисти.

"За мен това не е хубаво, защото така се дава по-малко шанс на български футболисти да играят. Сега вече всеки отбор си знае какви футболисти да взима и от какви футболисти има нужда."

"Махам Лудогорец – има добри чужденци там. В другите отбори може би има добри играчи, но повечето взимат местата на българските футболисти", сподели още ветеранът.

Способен да играе на няколко позиции в халфовата линия и атаката, Гъргоров е наясно какво се изисква от един офанзивен футболист.

"Определено трябва да е техничен (офанзивният халф), да има голям характер, защото футболът е борба – тичане и борба. Ние си сменяме местата с Камбуров – веднъж той е на върха на атаката, веднъж съм аз. В повечето случаи е той, но от мен се изисква да подам", разкри халфът.

Лятото наближава, а с него – и краят на договорите на основни футболисти на Локомотив – като Гъргоров и Мартин Камбуров. А бъдещето на ветерана, известен с прякора Бадема, все още не е ясно.

"Навсякъде може да отида – и навън, и тук да остана. Ще видим. Ще изчакаме до края на сезона и ще видим какво ще стане", завърши Гъргоров.