Пет поредни титли в България, гарнирани със славни дни в Европа и амбиции за продължаване на хегемонията у нас. Лудогорец се развива с бързи темпове, но не забравя да обръща и нужното внимание на своята школа. Времето, в което от клуба заявяваха амбиции в отбора да има момче от собствената им академия от бъдеще се превърна в реалност с дебюта на родения през 1997-а година Венцислав Керчев, а предсрочно завоюваната титла позволи на Георги Дерменджиев смело да погледне към диамантите, изразяващи следващите поколения в клуба.

Подмладяването стартира още срещу Пирин, когато Георги Аргилашки бе на вратата за сметка на Владислав Стоянов, а срещу Берое, загубата с 0:2 бе лесно преглътната, защото редом до Керчев застана и Денислав Александров – също роден през 1997-а година. За него това бе дебют в елита, а в края на срещата първите си стъпки редом с големите направи и Светослав Ковачев, 18-годишен полузащитник, който не крие симпатиите си към Манчестър Юнайтед. На скамейката бяха още куп младоци – Олег Димитров, Даниел Наумов, Ивайло Климентов и други.

„Бих казал, че съм доволен от младите, които влязоха. Те от доста време чакат своя шанс. Загубата от Берое си е загуба. Тя ни тежи, но ние сме свършили глобално работата си. Отборът е отново шампион“, каза наставникът на Лудогорец Георги Дерменджиев след мача с Берое.

Само ден, след като на първият състав на Лудогорец вдигна шампионската титла, 17-годишните бяха наградени със златните медали в елитната група на своята възраст. Юри Васев е треньорът, който изведе невръстните „орли“ до този успех.

„В клуба се работи професионално. Има добра селекция, плюс много здрава работа през цялата година“, каза Васев пред Diema Sport. „Момчетата играят концентрирано и силно в дерби мачовете. Носят на напрежение и проявяват характер. Нашият отбор има 11 мача, в които е обръщал резултата“, каза Васев.

„Всички момчетата са лидери. Днес ако не върви играта на един, друг компенсира. Постепенно тези момчетата трябва да преливат нагоре. За това работим, за да влизат кадри в първия отбор. Господин Дерменджиев вече повика представител от нашата гарнитура“, добави Васев.

Същевременно едно от отличилите се имена, Станислав Вълчев от набор 2000 каза: „Опитваме се да помогнем на набор 1999 да постигне целта си за титлата. Моят набор се издъни малко за Купата. Но сега се справяме добре и взимаме титлата“.

Непознатите лица от академията на шампионите вече имат място при големите. Това, което им остава е да го съхранят и скоро да се наредят до тези като Денислав Александров, които изпитаха щастието да държат шампионския медал при мъжете в ръцете си.