Литекс прекъсна серията си от две последователни загуби в първенството и надигра трудно гостуващия Локомотив София с 4:2 у дома. Последният петъчен мач от програмата на 13-ия кръг предложи много зрелище и дискусионни съдийски решения макар и двете да бяха в ущърб на изнеслите силно представяне футболисти на Димитър Васев. Твърде леко те допуснаха пасив от 2 гола още в началото на срещата, който се оказа изключително труден за преодоляване по-нататък.

Първите минути сред града на люляците не предвещаваха сериозни емоции, ала още в 5-ата минута Васил Божиков нажежи обстановката с остро влизане срещу Владислав Романов, за което получи жълт картон.

По-големият принос на левия бранител обаче беше 120 секунди по-късно, когато откри резултата за Литекс. Данило Асприля се измъкна зад гърба на Камен Хаджиев по десния фланг и от аутлинията сви към точката на дузпата. Двама негови съотборници се разминаха с подаването, за да стигне до Божиков извън наказателното поле. Той нанесе удар в движение и я прати в долния десен ъгъл.

Почти веднага „железничарите“ бяха близо до изравняването, при това на два пъти. В 9-ата минута Романов подаде подканящо към Антонио Ливраменто, а той стреля силно без подготовка. Винисиус Баривиейра реши да не рискува и боксира в корнер, който пък даде шанс на Александър Бранеков да обстрелва с глава от границата на вратарското поле. Изпълнението на бранителя прелетя малко над гредата.

Въпреки събуждането в редиците на гостите, те по много лек начин допуснаха нов гол в мрежата си. Румен Руменов центрира балонно към точката на дузпата, където Джордан и Ранджелович скочиха за топката, а защитникът на Локомотив се овеси върху раменете на опонента си. Станислав Ставров без забавяне посочи бялата точка, откъдето Армандо Ваюши стреля успешно, макар и не много убедително в центъра на вратата.

В 21-ата минута градусът на страстите отново се повиши, когато Васил Божиков извърши нов груб фаул, а реферът реши да не му показва втори жълт картон. Играчите на Димитър Васев дълго протестираха, но провинилият се играч на ловчанлии остана на терена.

Точно когато локомотивци малко или много позагубиха надежда, чутовен гаф на вратаря Баривиейра ги върна в мача. В 30-ата минута Владислав Романов центрира от фаул, а бразилецът без видима причина реши да боксира, като сложи кълбото право на главата на Том, който без особени трудности порази опразнената врата.

Само 8 минути обаче бяха необходими на Литекс отново да си върне преднината от две попадения. Армандо Ваюши получи отдясно и се спусна през центъра, като избра най-точният момент за извеждащия си пас към Данило Асприля. Колумбиецът беше набрал скорост, размина зле подредените защитници на Локомотив и само плъзна кълбото в долния десен ъгъл.

Макар че второто полувреме започна доста по-спокойно, в 61-ата минута Литекс имаше всички предпоставки да затвори мача. Марко Ранджелович сбърка много лошо в собствената си половина и Армандо Ваюши пресече подаването му. Албанецът се спусна напред при ситуация трима на двама и пусна вдясно към Румен Руменов. Той с едно движение финтира Бранеков и Трифонов, за да прати топката след това ужасно високо над вратата.

Само 3 минути по-късно домакините съжаляваха още повече за тази ситуация. Том опита удар от почти 40 метра, а слабото му изпълнение се превърна в изненадващ пас за влезлият на почивката Преслав Йорданов. Нападателят овладя и без проблеми шутира покрай безпомощния Баривиейра, за да намали до 2:3.

Две минути след гола Йорданов можеше да се превърне в герой за своите, ала извърши наистина непростим пропуск. Статично положение пред вратата на Митрев прерасна в контраатака за „червено-черните“, при която Том изведе Йорданов абсолютно сам срещу вратаря. Таранът имаше цялото време на света, за да премери удара си, ала в крайна сметка почти изплю топката в ръцете на Баривиейра.

Силната игра на гостите след почивката продължи. В 78-ата минута Даниел Генов проби с топка в крака отляво по атаката и центрира полувисоко към близката греда. Там Влади Романов с акробатичен удар опита да намери близкия долен ъгъл, ала без достатъчно сила Винисиус без проблем закова кълбото в обятията си.

Две минути преди края Бранеков също изтърва невероятен шанс. Центриране на Влади Романов от фаул доведе до огромно рабъркване, в края на което капитанът на гостиет получи достатъчно време и място, за да шутира с всичка сила към вратата. Винисиус обаче съзря летежа на топката през телата пред себе си и я изби в корнер.

Секунди по-късно интригата в двубоя се изпари. Кристиян Малинов получи отляво и тръгна мощно напред, преди да подаде към Асприя на границата на наказателното поле. Колумбиецът не се двоуми и шутира технично над излезлия напред Митрев, като закова кълбото в горния ляв ъгъл за 4:2.

До края резултатът можеше и да набъбне, след като Асприля се отскубна от Трифонов отдясно и проби навътре в наказателното поле. От 11-12 метра по диагонала той потърси далечния ъгъл, а вратарят отрази не само него, но и последвалата добавка на Джордан.