Служителката на БФС Елена Ваташка гостува с студиото на Спортно шоу Гонг, като темата за разговор бе как да се помогне момчето на Георги Николов, който е фен на Левски. В течение на разговора бе обърнато внимание и на нуждата от помощ за Антон Иванов Златанов – Тонито, който е фен на ЦСКА и през 2004 година претърпява тежка пътна катастрофа.

„Тази идея се роди точно преди една година и дойде съвсем спонтанно. Едно момче от Южна Дивизия, една от фракциите фенове на Левски в Сектор Б се нуждаеше от бъбречна трансплантация. Тогава решихме с тази акция да помогнем и на още някой. Тогава в „24 часа” се появи този материал за Георги Николов, който е голям фен на Левски и беше на хемодиализа. Той сам беше събрал около 12000 лева.”

„Едното момче събра около 7500 лева, като неговата майка стана донор. След неговото излекуване кампанията остана изцяло за Георги Николов.”

„Проблемът е, че хората с такива проблеми губят страшно много време в размяна на писма с клиники, които в крайна сметка могат да не водят доникъде. Сега имаме оферта за 40000 долара, т.е. трябва да удвоим тези 30000 лева, които сме събрали до момента, за да може той да се подложи на операция.”

„Чрез изпращането на смс-и много хора дават своя символичен жест, който може да помогне на него, както и на Тонито, който е фен на ЦСКА. От този 1 лев и 20 стотинки, 5 или 6 стотинки отиват за поддръжка на системата DMS, 20 стотинки са за ДДС и почти цял лев отива директно в тяхна помощ.”

„Солидарността сред футболните фенове е нещо, което винаги е сплотявало не само в желанието за подкрепа на техния отбор, а и в желанието да помогнат на техните приятели.”

„Нищо не пречи да помогнем на тези хора. Имаше случай с момче от агитката на Локомотив София, на което трамвай бе минал през крака му, който за съжаление мисля, че беше ампутиран. Тогава обаче феновете на Левски и ЦСКА издигнаха плакати с банкова сметка, за да му бъде помогнато. Нека всеки от нас се замисли по колко смислени и безсмислени смс-и изпраща всеки ден. Спокойно може да се изпрати и един смс в помощ на тези момчета.”

„В България има около 800 човека като Жоро. Държавата дава по около 2500 лева, които да го поддържат на диализа, но по този начин така той бива обречен. Парадоксът е, че държавата и сега дава много пари за хора в състояние като на Георги, но това в крайна сметка не му помага”.


В този момент в ефира на Дарик радио се включи шефката на Агенцията по трансплантациите Теодора Джалева, която уточни, че Закон за трансплантациите има от 2004 година и в последните месеци се работи много усилено по тези проблеми.

„За последните шест месеца са направени повече от 50 бъбречни трансплантации от трупни донори. Вчера бяха направени две операции в болница Лозенец. Сега в момента се обсъждат още две операции на територията на Александровска болница”, каза доктор Джалева.


За да помогнете на Георги Николов, можете да изпратите смс с текст LEVSKI на номер 17777. За да помогнете на Антон Иванов Златанов, изпратете с смс с текст DMS TONITO също на телефонен номер 17777.