Берое завърши на второ място в крайното класиране на А група. Старозагорци спечелиха за първи път в своята история сребърните медали в българския шампионат. Берое ознаменува по един прекрасен начин края на един от най-успешните сезони в историята си. Досега беройци имаха спечелена една титла и едно трето място, но никога не бяха печелили сребърните медали. Старозагорци получиха бронза през сезон 1971/72, когато първи и втори завършиха съответно ЦСКА и Левски. През сезон 1985/86 Берое триумфира с шампионската титла, а зад него останаха Тракия (б.р. Ботев Пд) и Славия. Второто място е успех за Берое. Успех, който бе постигнат съвсем закономерно. Успех, който Берое изстрада.

Берое работи много усилено, систематично и целенасочено през цялата кампания, за да успее в края да спечели сребърните отличия. През целия сезон старши треньорът Петър Хубчев бе питан за амбициите на отбора и играчите, а той отговаряше, че футболистите сами ще определят целите си, ако си повярват. Те си повярваха, а целта бе постигната – Берое завърши на второ място и си осигури класиране за турнира Лига Европа.

Второто място на Берое в първенството се дължи на много фактори, но най-важните са стабилността на клуба, наложената дисциплина от Петър Хубчев и неговия екип, сплотеността, отборният дух и сърцата игра на футболистите. Това отличава Берое от другите. Играчите са като един юмрук готов да удари своя съперник всеки един момент. Футболистите оставиха сърцата си на терена във всеки един мач през сезона. Именно отборният дух стои в основата на успехите на отбора. Битките през сезона калиха още повече момчетата на Петър Хубчев. Със сигурност сега в края на кампанията отборът е още по-силен, по-амбициран за нови успехи и по-готов да приеме всяко едно ново предизвикателство.

Петър Хубчев успя да направи от Берое фактор в А група. Фактор, който може да обърка сметките на всеки един отбор. Дисциплината наложена от треньора води отбора към успехи. Хубчев и неговият екип успяха да вземат максимума от всеки един от футболистите. Берое е един от най-добре тактически грамотните отбори. Това се дължи изцяло на работата на треньорския екип с играчите. В повечето мачове през сезона беройци налагат преса по терена, която се превърна в запазена марка на отбора. Спортно-техническият щаб на Берое успя да преобрази някои играчи. Работата на треньорския щаб заслужава само положителни оценки.

Никой не слагаше старозагорци в сметките, но Берое успя да излезе на второ място в най-важния момент от сезона – в неговия край. Много хора отписаха старозагорци след тежката домакинска загуба от Локомотив София с 1:4. Воденият от Петър Хубчев отбор, обаче за пореден път доказа, че след такива негативни резултати може да се изправя и да бъде още по-силен. Едно поражение не може да сломи беройския дух. Напротив, Берое понесе много удари под кръста, но въпреки това отборът успя да завърши на второ място в края на сезона. Дори в последния мач в Разград Георги Кабаков не позволи на беройци да спечелят. Въпреки всичко, Берое грабна сребърните медали. А на всички под Аязмото е ясно, че през следващия сезон ударите ще са още по-сериозни, защото Берое вече е фактор.

Среднощното посрещане на сребърните медалисти в Стара Загора е само доказателство за това, че Берое е орисан да постига успехи и то по най-сладкия начин.

Петър Хубчев вярва на своите играчи и винаги е готов да им гласува доверие, стига те да се преборят за него. В края на февруари той заяви, че критикуваният от немалко фенове Станислав Костов ще дочака своя момент и ще вкара най-важния гол за сезона. Именно това се случи при гостуването на Лудогорец в Разград в последния кръг от А група – Костов замени контузения Салим Керкар в 17-та минута, а в 66-ата минута се разписа след чудесна асистенция на Антон Огнянов. Играчите на Берое и целият спортно-технически щаб начело с Петър Хубчев заслужават само комплименти за постигнатото през сезона.

Успехът на Берое е още по-ценен с оглед строгата финансова дисциплина, която се спазва в клуба. Да, клубът е финансово стабилен, но в Стара Загора няма заплати от по 15 хиляди лева, а да не говорим за финансови възнаграждения от порядъка на 10-15 хиляди евро и нагоре. Да, по този начин по-трудно се гради силен отбор, по-трудно се постигат успехи, по-трудно се задържа ниво, трудно могат да се задържат основните футболисти. Когато постигнеш успехите обаче, е по-сладко и много по-ценно.

Сега пред Берое предстои много по-трудното. Берое трябва да задържи нивото, което постигна, да защитава позициите, които зае. Отборът трябва да продължи да се развива, в тима трябва продължи да се влага. Старозагорци ще участват в Лига Европа и то в много подходящ момент – в навечерието на 100-годишнината на клуба. Под Аязмото трябва да са си взели поука от участието в турнира от преди две години и да бъдат готови за новите предизвикателства. Със сигурност никой в отбора няма да полети. Берое ще остане здраво стъпил на земята и ще продължи да следва целите си. Борбата тепърва предстои и всички в Стара Загора са наясно с това.

Берое успя със систематична, последователна и много дисциплинирана работа да измине пътя от втората седмица до второто място в А група. Шапки долу за всички в клуба. Берое може само да бъде пример.