Загубата от Пирин със сигурност внесе сериозна порция напрежение сред феновете на Левски. Десет дни преди старта на сезона положението не е добро. Селекцията продължава, а за обиграване и дума не може да става. В момента отбор няма, а група от футболисти, които наскоро се запознаха.

Левски изглежда така сякаш още е на стадион „Лазур“ и гледа, без да вижда, награждаването на Черно море. Тимът от „Герена“ е объркан, а новият сезон започва. По груби сметки десет футболисти ги няма, а на тяхно място са привлечени петима. Чакат се още поне двама, за да има прилична бройка от играчи. Голямата новина от лятото е, че го няма Тодор Батков, който отлично играеше ролята на виновния. Адвокатът опираше пешкира, а в много от случаите не без основание. В Левски продължават да бъдат Иво Тонев, който е с нова позиция, Георги Иванов и Стойчо Стоев, както и целият треньорски щаб. Сега те са пред угрозата да заемат овакантеното от Батков място. Позицията на грешника.

Това е поредното лято, в което ставаме свидетели на тотална промяна в отбора. Новите се включиха късно в подготовката, което накара Стоев да пуска младите в първите контроли. Отборът беше с етикет „юношески“. Момчетата много се стараеха и понякога компенсираха пропуските си с желание. Срещу Пирин се видя, че младоците са свалили гарда, тъй като знаят, че селекцията е „отворен процес“. Едни ще станат резерви, други няма да влизат в групата, а трети логично ще се върнат в своя набор.

Новите дебютираха, но са толкова пресни, че е нелепо да им поставяме някакви оценки. Де Ноойер и Георги Костадинов загатнаха, че трудно ще излязат от състава. Махмудов не издържа и едно полувреме на терена, но той има „религиозно оправдание“. В момента мюсюлманите постят, така че не е изключено македонецът да седи гладен и жаден по цял ден. Наско Курдов проведе почти цялата подготовка, но е добре да се знае, че преди това не беше тренирал организирано няколко месеца, което автоматично значи, че ще му трябва време, за да влезе във форма. Новите ще вдигнат нивото, но това няма да се случи в близко бъдеще, а още по-малко след десет дни. Излишно е да припомняме, че програмата на Левски е тежка, но от друга страна май всяка програма на този етап е трудна за отбора.

В контролите до този момент Стоев направи няколко експеримента. Сега му е времето, но това може да се приеме и като ситуация, в която треньорът е объркан. Веселин Минев е ползван като централен защитник, въпреки че от 20 години играе като ляв бек. Той може да помага в центъра на отбраната със своя опит, но това едва ли е най-доброто място за него на терена.

Роман Прохазка игра на четири позиции. Почна като опорен халф, после се превърна в централен защитник, което видимо го затрудни, а срещу „орлетата“ се пусна като десен бек и десен полузащитник. С цялата ми симпатия към словака, но той едва ли е най-универсалният футболист, който може да си представим.

Божидар Краев също е с неясен статут на терена. В едни мачове го използват зад нападателя, а в други е на фланга. В крайна сметка „въртележката“ може да го прати и на пейката. Трябва да отбележим, че по регламент един юноша трябва да почва от първата минута през новия сезон. Натрапва се усещането, че Орачев получава най-големи възможности по време на контролите.

Към днешна дата „сините“ са много далеч от истината. Времето ги притиска, а търпението на запалянковците е на привършване. Левски има остра необходимост от класен централен нападател плюс бързо и качествено крило. Един централен защитник ще бъде приет на драго сърце, но в крайна сметка всичко опира до пари и възможности. Воденето на преговори също са един вид изкуство.

В този ред на мисли, недопустимо е Левски да чака Венцислав Христов, а той да подписва с клуб от Албания. Очевидно е, че в случая ръководството е било подхлъзнато по време на разговорите, което е лоша реклама за „сините“. Друга тема е, дали точно този човек щеше да е подходящият за атаката.

Десет дни преди началото на сезона, Левски изглежда така, сякаш още е в автобуса, паркирал пред стадиона в Бургас. „Сините“ са минорни и без капка самочувствие. Време е новите футболисти да научат къде са попаднали. Левски не е курорт и подготовката им трябва да бъде форсирана. Част от юношите, които вече имат дълъг стаж на „Герена“ е редно да осъзнаят, че ако не „захапят“, вината ще е тяхна. Спортният директор Георги Иванов и треньорското ръководство са длъжни да намерят изход, защото от тях се очакват резултати и игра, които да подхождат на Левски. Новото ръководство в лицето на Иво Тонев и компания трябва да знае, че хората чакат положителна промяна. Запалянковците трудно ще преглътнат още един мизерен сезон.