Няколко часа след обявената полу-официално новина за продажбата на Серджиу Буш в Шефилд У, хвърлях поглед на коментарите от страна на червени фенове из социални мрежи и форуми. Обобщението изглежда по този начин, написан в заглавието: „Продадоха Буш ли? А? Къде, къдеее? В Шефилд Уензди ли? Тия луди ли са, къв е тоя отбор? За 500 хиляди евро? Егати...“

Общо взето това са повечето от мненията. А къде да бъде продаден Буш? В Челси ли? Изобщо някой съзнава ли, че А група поне продължава да диша и да произвежда някакъв експорт. Ясно бе, че разните партенки за отбори от Серия А, за Бешикташ и тем подобни бяха с цел просто да не се забравя, че голмайстора на ЦСКА е на тезгяха и след привличането на Стефан Николич неговата продажба е задължителна! Така че няма нищо драматично в цялата работа и отиването му там е сериозна крачка напред. Ако хвърлите поглед върху таблицата на Чемпиъншип, ще видите, че въпреки сравнително предната си 9-та позиция, на само три места от плейофната зона, Шефилд У е отборът с най-слабо нападение от всички 24 тима! 21 гола за 27 мача – далеч под едно попадение на мач! Нормално е скаутите там да седнат, да въздъхнат и да погледнат къде би могло да се намери сравнително евтин за техните разбирания централен-нападател, при това голаджия, такъв какъвто бележи в този момент. И погледа им да се спре на актуалния голмайстор на българската елитна футболна група. Изцяло обоснована сделка, която също така означава, че на румънеца ще се разчита мигновено, той ще играе, а няма тепърва да защитава мястото си с новия нападател на ЦСКА и с Жоаким. През призмата на Буш – чудесен трансфер!

Гледната точка на ЦСКА също не е толкова за оплакване. По-скоро цялата А група губи интересен футболист. Но за „червените“ ето грубо, една кратка сметка. През лятото Серджиу Буш дойде като свободен агент. Трансфер не е плащан. За заплати са отишли не повече от 100 хиляди лева. Премии – не много, в ЦСКА те по-скоро са опция, неизпълнено обещание. Така и не стана ясно, листчето дето Градев го размаха автентично ли е, не е ли, но дори да приемем за чиста монети онези 150 000 още за комисионна за агента – то дотук и като се тегли чертата излиза четвърт милион. Вкараните 10 гола трудно могат да се калкулират, но те са наистина достатъчни за тази инвестирана сума. И сега – идва 1 милион отгоре! Бизнес-схема, на която и Рокфелер би завидял! Все пак говорим за рамките на едва няколко месеца!

Толкоз е просто! Да заповяда Николич! Да опита и Жоаким. Ако стане – стане, ако – не, лоша работа. Такава е реалността и в ЦСКА се съобразяват възможно най-добре с нея. Но и никаква гаранция,че Буш ще има същата успеваемост и през идващата пролет. Така че – Серджиу, лек път и успех на Хилзбъро!

P.S. Трансферът все още не е обявен официално от Уензди! Позицията е следствие на обявената от ЦСКА информация!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Следвайте Ники Александров в личния му профил във Фейсбук