По принцип дойде ли време за мач на националния отбор, настава скука в българския футбол. Това говори зле за първия отбор на страната, който не може да развълнува фенове и медии дори преди гостуване на четирикратния световен шампион Италия.

Обикновено страдаме и ние, журналистите, в такъв период, понеже клубовете за кратко млъкват с щуротиите си, а националите – за съжаление просто не са интересни.

Но не и сега, не и в този момент, поне що се отнася до най-популярните ни отбори ЦСКА и Левски, а и Локо Пд приглася. Те ни бомбардират ежедневно, ежечасно и даже ежеминутно с декларации, пресконференции и всякакви маневри. Мерси! Благодарим, че ни запълнихте вакуума, грандове. Но го казваме с явното съжаление, че това се случва, понеже с тези шантави събития, които произвеждате, така или иначе ще спадне интересът към вас в по-дългосрочен план. Сега – ОК, занимавате аудиторията.

Всичко се свежда до една дума – пари.Това, че държавата е в криза, че футболът е в криза, е ясно. Вижда се, усеща се - няма...

И тогава, какво се прави в подобна на практика военновременна обстановка? Много просто го е казал народът: дупе знае две и двеста.

В ЦСКА Инджов може наистина да влезе като слон в стъкларски магазин, ама простете – при похарчени над 14 милиона за миналата година, какво друго да иска човекът, освен резултати срещу тези пари? Винаги съм се чудел на ЦСКА - хем си знае хала, хем едва излезе от гроба, хем продължава да взима скъпо. Таванът бил 15 000 лева за футболистите. Много е! В тази обстановка е много, защото дълговете ви са огромни. Ами карайте го по-скромничко, господа. Гледате Лудогорец. В Лудогорец първо сами си заработиха парите с две суперуспешни еврокампании и после имат богат и находчив собственик. А вие какво имате? Историята на своя страна – да, но само с минало не се живее. Вашият бос ходи с 5 лева в джоба, по собствените му думи, а за успехи напоследък хайде да не говорим.

Левски? И те съкратиха бюджета и въпреки това пак търсят 4,4 милиона само до лятото. Много е, страшно много е за едно седмо място. Апропо, с това седмо място /може и да е осмо/, падна митът, че видите ли, без грандовете не може и никой няма да ги допусне нито във втората шестица, да не говорим по-нодолу за нещо по-страшно. Е, какво се случи след оставането на Левски във втората шестица? Дупка в морето ли стана?

Та като говорим за икономии в период на криза, само да кажем, че Локо Сф се оправя с 1,5 милиона лева и то не за месец-два, както е в грандовете, а за година. Криво-ляво, ама се оправя, поне този сезон. Защото, като погледнем класирането, все още е трети.

Сега единият гранд търси 800 000 лева, а другият - един милион за евролиценз. И викате дружно „олеле“! Повярвайте, и да не вземете евролиценз, няма да е фатално. Ще е фатално, ако не започнете да скачате според злата тояга на кризата. То затова и от УЕФА ви искат пустия лиценз.

А и сметките на Томов: влизане в групите на Лига Европа и хоп – 5 милиона евро оттам, са доста, ама доста, как да кажем, писани без кръчмар. По-скоро едните ще направят кратка разходка за нова среща с Иртиш, а другите - с Мура, отколкото европоход. Уви, това е по-вероятното, а не другото. Дано да грешим, но фактологията е такава. Ако стане – чудесно, но на този етап си налягайте парцалите! Извинете за грубия израз, но всяко безумие си има своя праг на търпимост.