Водачът в Западната конференция Голдън Стейт си осигури първа титла в Тихоокеанската дивизия от 39 години насам, след като победи със 122:108 като гост Портланд.

Така възпитаниците на треньора Стийв Кър са само на три успеха от това да спечелят и титлата в конференцията, като в оставащите 11 срещи единствените отбори, които имат теоретична възможност да ги застигнат, са тези на Мемфис и Хюстън.

За успеха срещу Портланд най-добър бе Стеф Къри, който вкара 33 точки и направи 10 асистенции. Андре Игуодала добави 21 точки, макар че започна срещата от пейката, а всички от стартовата петица на Голдън Стейт записаха двуцифрен точков актив.

За домакините, които регистрираха петата поредна загуба, Деймиън Лилард вкара 29 точки, а Си Джей Маккълъм добави още 23. Въпреки поражението Портланд е почти сигурен участник в плейофите с показатели от 44 победи и 25 загуби.

В директен сблъсък за участие в плейофите в Източната конференция домакинът Милуоки се наложи драматично над Маями с 89:88 с кош в последната секунда на Крис Мидълтън. Решителна за победата се оказа последната четвърт, в която Милуоки навакса изоставане от 16 точки, за да стигне до драматичния успех с
тройка със сирената.

Мидълтън завърши срещата с 13 точки, като от далечно разстояние вкара едва два пъти от осем опита. 19 точки за победителите вкара Ерсан Илясова, а с 16 завърши Янис Антетекунбо.

За Маями 21 точки регистрира Дуайн Уейд, но неговите усилия се оказаха недостатъчни и тимът му пропусна да се залепи в класирането плътно зад Милуоки. Двата тима остават шести и седми в конференцията, но особено класирането на Маями за плейофите е поставено под сериозна въпросителна.

В дербито на щата Тексас и пред погледа на звездата от Националната футболна лига на САЩ Тони Ромо, тимът на Далас надделя над гостуващия Сан Антонио със 101:94. Най-полезен за успеха на Маверикс бе гардът Монта Елис, който вкара рекордните си за сезона 38 точки. По 15 за победителите добавиха немският ветеран Дирк Новицки и крилото Чандлър Парсънс.

За шампионите от Сан Антонио само двама баскетболисти преминаха двуцифрената бариера - Кауай Леонард, който вкара 19 и Дани Грийн, завършил със 17 точки.
Срещата започна с много силна игра на гостите от Сан Антонио и те набързо поведоха с 14 точки. Във втората четвърт обаче ситуацията на паркета се промени и след добра игра на Елис и Парсънс Далас съкрати изоставането си до 3 точки. 

Второто полувреме премина изцяло под диктовката на домакините, които на свой ред успяха да поведат в началото на последната четвърт със 17 точки. Минути преди края на срещата пък Дирк Новицки овладя една топка под собствения си кош, като така записа борба номер 10 000 в кариерата си.

В класирането в Западната конференция Сан Антонио е на шеста позиция, докато Далас е седми, но и двата отбора почти сигурно ще се класират за плейофите./БТА