Оклахома Сити поведе с 3-1 победи във финала на Западната конференция на НБА, след като спечели домакинско 118:94 над шампиона в редовния сезон Голдън Стейт.

Ръсел Уестбрук вкара 36 точки за успеха на домакините, добави 11 асистенции и 11 борби. Това е първи трипъл-дабъл за сезона за Уестбрук, но той идва в много важен момент. Защитаващият титлата си отбор на Голдън Стейт "може да спаси кожата" в петия мач на свой терен.

Кевин Дюрант вкара за Тъндър 26 точки, като беше точен при 8 от 24 изстрела от игрова ситуация, добави в личната си статистика и 11 борби. Серж Ибака и Андре Роберсон вкараха по 17 всеки, а Стивън Адамс се отчете с 11 точки и 7 блокади.

Клей Томпсън беше най-резултатен за гостите с 26 точки, а МВП на сезона Стеф Къри добави 19 с 6 точни стрелби от 20 опита.

Уориърс са изправени сега пред странна ситуация, след като до момента не бяха губили две срещи подред през този сезон. Дюрант и Уестбрук обаче се намесиха решаващо през първото полувреме, като заедно имаха 12 от 12 успешни изстрела от наказателната линия. Проблемите за Голдън Стейт дойдоха през втората четвърт, когато защитата на Тъндър заигра все по-добре, а и Дюрант направи няколко успешни блокади пред собствения си кош. Така на полувремето Оклахома водеше със 72:53.

Второто полувреме започна добре за Томпсън, който преди почивката отбеляза едва 4 точки, но само в първите две атаки за третата част вкара толкова. Но силите на Голдън Стейт се поизчерпаха в края на частта и Оклахома с тройка и още един кош на Диън Уайтърс възстанови аванса си на 12 точки при 94:82. Четвъртата част беше под тотален контрол за Оклахома.

"Изпаднахме в тежка ситуация, но серията не е приключила. Сега отиваме пред нашата публика, закани се след мача Стеф Къри от Голдън Стейт./БТА