Закривай! Доста популярна реплика в българския език.

То е ясно, че да закриеш нещо е далеч по-лесно, отколкото да откриеш, или пък да търсиш решения на проблема.

Вчера, за по-незапознатите, Българската федерация по баскетбол реши през 2017-та година да не събира националните отбори за мъже и жени до 20 години. Иначе казано, младежките формации, тези, от които се очаква да попълват мъжки и женски отбори и в първенствата, и в национала през този сезон, и през следващите много.

Причината - финансова - средства да се пренасочат към развитието на талантливи малки баскетболисти/ки - 14-годишни.

Втора причина - макар и неписана никъде, но със сигурност дадена като обяснение пред Управителен съвет - "слабото" поколение, което би трябвало да играе в момента при младежите. Миналата година, наборите 96 и 97 дори нямали желание да играят, а никой треньор не искал да ги поеме...

Двата въпроса оттук са ясни - защо не се намерят средства, как така на същото събрание се отпускат пари за "транспортни разходи" на клубове за подрастващи?

И кой, по дяволите, създаде това "слабо" поколение, та чак никой да не иска да ги води в национален отбор?!

За информация, в тази възраст в момента трябва да играят родените през 1997 и 1998 година момчета и момичета.

Признавам, че не следя отблизо развитието на женското направление, но пък в мъжкото понякога ми се иска да знам по-малко, отколкото всъщност научавам...

На двата въпроса не мога да отговоря аз, колкото и да ми се иска, за да им дам някаква утеха, затова че няма да има национален отбор за тях. За това, че загубиха единствения си стимул за работа цяла година - да се видят с националния екип. Да, много от тях имат този стимул, колкото и баскетболните ръководители да не го вярват. Поговорете си с децата, преди да им вземете идеала.

След като мъжките отбори в повечето случаи не дават никакъв шанс на юношите си, за тях основното предизвикателство бе националният. Е, сега го няма, и могат да си правят само планове за ваканция на морето едно цяло лято. Едно от най-важните лета за тях, преди мъжкия баскетбол. Вместо най-добрите от тях да се подготвят целенасочено с национален отбор, ние ги пращаме на плажа... Струва скъпо, нали?!

Да си тренират сами лятото, добър съвет - как, къде, с кого?! Баскетболните хора знаят процеса и знаят, че това праща всички тези младежи във ваканция цели 4 месеца... Пагубно.

Аз за себе си съм убедена, че това е поредното измиване на ръцете с тези момчета. За отказа да се поеме отговорност за тях. Не им се занимава.

Ако в тях няма никакво бъдеще, ама никакво, по-добре да закрием и първенствата в следващите 4-5 години, докато се развият 14-годишните, за да попълват мъжки и женски отбори.

Бяха посочени и две имена на момчета от този набор, които ще бъдат повикани, вероятно, и ако селекционерът прецени, надявам се, в мъжкия национален отбор. Йордан Минчев и Николай Вангелов. Те сега задължителни ли са за Любо Минчев вече, и ако случайно направят неособено добри сезони в клубовете си, пак ли трябва да ги повика, защото вече няма национален отбор в тяхната възраст?! Това беше просто малка вметка, защото аз за себе си съм убедена, че и двамата са бъдещето, и имат място вече при мъжете. И все пак, задължителна точка ли е за Любо Минчев да ги включи в състава си?

Достатъчно съм възрастна вече, да знам, че едно такова пропиляно поколение и до ден-днешен мъчи баскетбола ни, защото заради липсата на излезли баскетболисти до мъже в наборите 82-83-84, в момента почти нямаме опитни родни състезатели. Късата памет, нали...

И затова хвърляме на вятъра още едно поколение. Тежко е да се работи, да се мъчиш да наложиш дисциплина на хайка разюздани младежи.

Но за това са виновни родители и треньори. А страдат децата.

Факт е, повечето от тях обичат "свободния режим", но могат да спазват и другия. Ако има кой да им го наложи.

Много от тях обаче обичат едно нещо повече от всичко - баскетбола.

А вие им го отнемате за цяла една година и едно последно лято с националния екип на Европейско първенство.

Защото с мъжкия национален тим надали скоро ще играят на такова.

 

Послепис. Има и едно огромно противоречие в споровете на членовете на УС – ако няма кой да играе в младежките национални отбори, значи няма и кой да играе в отборите от НБЛ. Тоест, имаме нужда от много чужденци, защо да намаляваме броя им?! А ако искаме да намалим броя на чужденците, значи имаме достатъчно млади играчи, на които да даваме шанс... И които не заслужават да играят на Европейско първенство?!