Българският национален отбор по баскетбол е на път да приключи участието си в европейските квалификации без победа, въпреки че изигра един от най-смислените си мачове дотук, срещу Черна гора, в София.

В последното си домакинство баскетболистите загубиха със 73:84, а в края на седмицата гостуват на Израел в последния мач от групата.
В нея нашият тим завършва последен, а Черна гора и Холандия ще спорят за второто място в пряк сблъсък.

Дали заради скандала, разразил се в лагера на националите, или загубените шансове за класиране, зала "Универсиада" остана наполовина празна, за разлика от предишния мач срещу Израел.

И този мач показа, че срещу Черна гора играем най-успешно, и след като българският тим за малко не победи в Подгорица, поведе и в тази среща.
Силна първа част за нашия отбор позволи да се стигне до аванс от осем точки, а серия от 13-0 предвещаваше добър мач, като последен домакински за България.
Черна гора обаче бързо се нагоди към играта на съперника и отвърна с добър финал на първия период, за да скъси изоставането си, и още по-силна втора четвъртина.
В нея черногорците отбелязаха цели 17 безответни точки, а след добрата резултатност в началото, нашият състав отбеляза само 11 във втората част.
Все пак, разликата не се увеличи повече до почивката, която дойде при 34:41 и запази интригата за втората половина от двубоя.

Черна гора успяваше да поддържа аванс от 7-10 точки през по-голяма част от третия период, но в края му българския състав проби през личната защита на гостите и намали до пет разликата.

Божидар Аврамов запали пак останалите и разликата се скъси до само две точки при 61:63, седем минути преди сирената, но така и не се стигна до равенство след поредица пропуски. Черна гора показа и точна ръка в решаващите мигове, с три коша през ръка, за да дръпне пак със 7.

Последните три минути и половина само узакониха победата на Черна гора, жизненоважна за тях в битката за място на Евробаскет 2105.

Александър Везенков завърши със 17 точки, 16 добави Павлин Иванов, а Божидар Аврамов вкара още 15. Тайлър Рочести приключи със 17 за Черна гора.