Красивите носителки на титлата "Мис Национален отбор по баскетбол" обединиха усилия за популяризирането на баскетбола в инвалидни като начин за интеграция на хората с увреждания.

След коронованото й като първата Мис "Национален отбор по баскетбол" през 2012г. Александра Богданска прие популяризирането на този спорт за своя лична мисия. От тогава насам Александра присъства на всички мачове на отбора "София-Балкан" и им помага с каквото може. 

Нейната наследница Симона Димитрова също прие каузата да подкрепя баскетбола в инвалидни колички при сърце. През ноември 2014г. тя пропътува за един ден почти 1000км по маршрута София-Варна-София за да дари  състезателите по баскетбол в инвалидни колички на СКХУ “Варна 2010”  с чисто нова екипировка, включваща анцуг и потници предоставени от спортния гигант Joma.

източник: missNT.com

Двете красавици се появиха за първи път заедно на светско събитие, с което доказаха, че няма конкуренция между тях и, че когато има кауза всяко доказване на личностна основа остава на заден план. 

Красавиците присъстваха и аплодираха бурно участниците в първия турнир по баскетбол в инвалидни колички, раздаваха автографи на феновете и се снимаха за спомен.

В този турнир отборът "София-Балкан" стана шампион. Състезанието бе организирано в подкрепа на избора на София за Европейска столица на спорта за 2018 година, а целта на организаторите бе да допринесат за престижа на българската столица като град на активния и здравословен начин на живот. 

Турнирът беше реализиран със съдействието на Столична община, Българска федерация по баскетбол, Баскетклуб за хора в инвалидни колички София-Балкан и Ротари клуб "София-Балкан".

От следващата пролет надпреварата има намерение да прерасне в международна, а до края на годината подобни състезания ще се организират във Варна и в Бургас.

източник: missNT.com