В периода 29 ноември – 7 декември 2014 година, Спешъл Олимпикс България в партньорство с Българската федерация по баскетбол и Националната баскетболна лига организират кампания в подкрепа на Европейската баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс 2014 под надслов "Баскетбол за всички".

Тази година ФИБА поставя на фокус състезанията трима на трима на половин игрище. В играта трима на трима, ФИБА вижда голямата възможност да бъде популяризиран баскетболът по света. Състезанията от европейския шампионат 3x3 ще бъдат достъпни за всеки без ограничения от националност, възраст, пол и ниво на уменията. А включването в състезанията 3х3 на баскетбола с инвалидни колички и състезанията на Спешъл Олимпикс е във фокуса на тазгодишната инициатива.

В рамките на XI-та Европейска баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс, баскетболните клубове ще играят с лентите "Аз подкрепям Спешъл Олимпикс България". В инициативата се очаква да вземат участие над 200 български баскетболисти в повече от 20 мача.

Благодарение на преданата подкрепата на основния партньор ФИБА Европа, както и на проекта на Евролигата "One Team", Българската федерация по баскетбол, Професионалната баскетболна лига и клубове от цяла България и Европа, това ежегодно събитие включва 18,500 атлети от 33 страни, 25 национални федерации, участващи в повече 20 национални и над 200 регионални събития.

Баскетболната Евролига подкрепя Европейската баскетболна седмица чрез своята програма "One Team", посвещавайки на Спешъл Олимпикс мачовете от Евролигата на 27-28 ноември и на 4-5 декември 2014.

Европейската седмица на баскетбола на Спешъл Олимпикс е едно от ключовите събития от целогодишния календар и е част от ангажираността на Спешъл Олимпикс за увеличаване броя и достигане до 60 000 регистрираните баскетболни играча и 600 допълнителни треньора-доброволци към края на 2014г.

"ФИБА Европа продължава своята подкрепа за Европейската баскетболна седмица, защото вярва, че спортът играе важна роля в обществото, включвайки голям брой хора по един силно позитивен начин. Спешъл Олимпикс използва спорта за катализатор на промяната в живота на хората с интелектуални затруднения като насърчава уважението, приемането и тяхното включване. Нека направим Европейската баскетболна седмица през 2014 най-голямата и най-включваща досега, за да могат повече играчи с интелектуални затруднения да получат възможността да участват. Щастливи сме да подкрепим тази инициатива", каза Камил Новак, Генерален секретар на ФИБА Европа.

Специални събития по време на Баскетболната седмица, ще бъдат обученията с професионални играчи, треньори и съдии. Unified Basketball® Games, в което заедно се състезават в един отбор играчи с и без интелектуални затруднения, ще концентрира вниманието към Международния ден на хора с увреждания, който се отбелязва на 3 декември.