След лятната пауза и в навечерието на Суперкупата на Испания продължаваме да отправяме поглед към водещите сили в Испания, като днес разгледаме отбора на Барселона с българина Александър Везенков.

Барселона загубиха с 3-0 финалната серия срещу Реал през 2015-та, като във втория мач разликата бе 20 т. и заради това очевидно се залагаха много надежди на подготовката преди изминалия сезон. Напуснаха 8 играчи и бяха привлечени нови 8 на тяхно място, сред които и българинът Алекс Везенков. Каталунци взеха Суперкупата след доминация над Гран Канария и Уникаха, и тръгнаха силно в първенството. Оглавиха подреждането в 21-ия кръг и не го загубиха до последния 34-ти, с което спечелиха редовния сезон.

Първото място преди плейофите дойде като облекчение след претърпяните поражения в Евролигата, както и в Купата на Краля, където FCB отпаднаха сензационно от Билбао още в първия ден. Колебливите игри на тима и немалкото успехи, взети благодарение на героизъм и единични проблясъци на гениалност от страна на различни играчи в края на мачовете, задържа Шави Паскуал на поста му като треньор до финалите, но раздялата се предчувстваше.

Барселона направи няколко велики срещи през кампанията си, като ще се запомнят успехите срещу Реал в Ел Класико в Испания и Европа, както и срещу Баскония в редовния сезон и на полуфиналите в Лига Ендеса, но липсата на постоянство и яснота в играта на тима дадоха повод за търсене на ново начало в екипа.

Начело на тима застана Йоргос Барцокас, който елиминира Барса от Евролигата преди няколко месеца, когато все още бе начело на Локомотив Кубан. Локо играха завършен баскетбол и точно при Барцокас записаха най-добрия си сезон в историята, завършвайки трети в Европа. Барцокас вече триумфира в Евролигата с Олимпиакос през 2013 г. и обеща каталунци да се борят на всички фронтове през новия сезон.

В предсезонната си подготовка FCB спечелиха над Реал Бетис, Андора и Зенит, но загубиха от ЦСКА Москва в продължение и от Макаби Тел Авив на мегатурнира в Атина по повод оттеглянето на легендата Димитрис Диамантидис. От Барселона си тръгнаха много важни играчи като Томаш Саторански, който пое в посока Вашингтон, младата звезда Алекс Абринес, който се ориентира към Оклахома, както и центъра Самардо Самуелс и гарда Карлос Аройо. Първите двама бяха в основата на всичко за Барселона през изминалия сезон, а последният бе ползван като много добър бекъп в повечето срещи.

Новите в тима са бившата звезда на Валенсия Виктор Клавер, който идва от Локомотив Кубан за 2 мил евро, както и Тайрис Райс и Петери Копонен от Химки. Райс е MVP на финали както в Евролигата (през 2014 с Макаби), така и в Юрокъп (през 2015 с Химки) и направи много силна година в Русия. Копонен също, но пък наскоро претърпя инцидент на пътя и вероятно ще пропусне Суперкупата.

Така Барселона започват сезона с двама чисто нови играчи на позиция 1, с нито една промяна на позиция 5 (Анте Томич, Джои Дорси и Шейн Лавал останаха), без реална алтернатива за Стратос Перпероглу на позиция 4 и с абсолютно същия състав за позиция 2 с по-възрастните Пау Рибас, Хуан Карлос Наваро и Брад Олесън. На позиция 4 битката ще е между Виктор Клавер, Джъстин Доулман и Алекс Везенков.

Барселона започнаха с много неизвестности и миналия сезон, но въпреки това стигнаха до сериозни върхове. При образувалата се ситуация е любопитно да видим дали новопривлечените, макар и малко по бройка, да се окажат по-добри от вече тръгналите си.