Руската федерация по баскетбол призна, че е получила писмо от ФИБА, че националните отбори на страната са дисквалифицирани от състезанията на европейската централа.

На официалния сайт на РФБ бе публикувано писмото от ФИБА, подписано от Президента на ФИБА Орасио Мураторе и генералния секретар Патрик Бауман.

То е адресирано до Юлия Аникеева, изпълняваща длъжността президент на РФБ. В писмото се изразяват притесненията на ФИБА от факта, че съществуват две различни ръководства на федерацията, които си пречат.

Затова с решение от 22 юли 2015-та, Изпълнителният комитет на ФИБА изключва Руската баскетболна федерация от редиците си.

Решението влиза в сила с незабавен ефект, като разбира се, отборите, които вече са започнали участието си в Европейски първенства за подрастващи, както и девойките до 18 години, които стартират след няколко дни, ще изиграят мачовете си.

ФИБА даде срок на Русия до 8-9 август, когато централният борд на ФИБА се събира в Токио, да реши всички проблеми, или санкцията ще остане, и Сборная няма да играе на Евробаскет 2015.