Баскетболни фенове от България, Испания, Хърватска, Литва и Турция се събраха в София за Международната фен платформа, която е част от инициативите по проекта „Фенове срещу насилието“.

Събитието бе открито от президента на БФБаскетбол Георги Глушков.

„Горд съм и щастлив да приветствам гостите в това хубаво начинание. Този проект е много важен за баскетбола в България и всички участващи страни. Той е особено значение в нашите страни, защото феновете са една от най-важните части в спорта“, каза бившият национал, цитиран от официалния сайт на родната централа.

източник: facebook.com/Фенове-срещу-насилието

В Музея на спорта в сградата на Националния стадион „Васил Левски“ феновете имаха възможност не само се запознаха с успехите на българските спортисти през годините, но и се срещнаха и включиха в дискусия с бившите национали Филип Виденов и Людмил Хаджисотиров.

В панела се включи и президентът на БФБаскетбол Георги Глушков, който разказа на феновете спомени от своите взаимоотношения с феновете в НБА и Италия.

Единственият българин, играл в Националната баскетболна лига, разказа спомени от мач на неговия Финикс срещу ЛА Лейкърс и 5-минутните аплодисменти от 15 000 фенове, които получил легендата Карим Абдул Джабар. Глушков сподели и интересни случки от престоя си като играч и мениджър в Италия. 

С най-голям интерес бе посрещнат Филип Виденов. Капитанът на Лукойл Академик е играл в четири от петте страни, участници в проекта „Фенове срещу насилието“, като не е обличал екипа само на литовски клуб. „Ние, играчите, в крайна сметка сме такива, каквито сме и правим всичко за феновете. Аз също съм фен. Винаги е мотивиращо, когато имаш подкрепата на привържениците. Но не е лошо и когато си обект на противниковата публика. Това също е мотивиращо, защото показва, че си значим, че си разпознаваем“, каза Виденов.

Людмил Хаджисотиров пък направи паралел между отношението на играча и като треньор. „Феновете винаги са много важни. Може би като треньор си по-ангажиран с много други неща, свързани с отбора, по-малко се заглеждаш във феновете. Понякога можеш да  използваш феновете, за да влияеш на съдиите например, но трябва да го правиш умно и отговорно. Защото ако треньорът се държи агресивно, това може да отключи същото и сред феновете“, каза треньорът на Рилски спортист. Удо и Филип направиха паралел между феновете в САЩ, където и двамата са играли в колежанското първенство, и в Европа.

„В САЩ феновете на НБА са като на кино. В NCAA обаче е друго. Там са много по-луди. Но луди в нормата. В Европа всички знаем какво е“, каза още Удо и разказа случки от пребиваването си в Бостън Колидж.

Виденов и Хаджисотиров се обединиха около становището, че новото поколение млади играчи трябва да се отнася по-сериозно и фокусирано към баскетбола. „Днес те като че ли искат да им повече лесно. Не са готови да платят цената да играят голям баскетбол. Талантът побеждава трудолюбивия, но трудолюбивият побеждава таланта, който не се труди“, коментира Хаджистоиров.

Проектът е по идея и реализиран от Турската баскетболна федерация с партньорството на федерациите на България, Литва, Хърватия и Испания и е част от програмата на „Еразмус +“. Той цели създаване на идентичност да бъдеш повече баскетболен фен, отколкото фен на определен отбор чрез повишаване на баскетболната култура на феновете.