Лукойл Академик спечели първото голямо дерби за сезона в НБЛ, като измъкна труден успех със 69:60 при гостуването си на Балкан в Ботевград.

И двата отбора стартираха годината с победи в първия кръг, но днес показаха, че имат доста работа пред себе си, преди да се намират в оптимална спортна форма. Много индивидуални изяви и много пропуски белязаха слаборезултатния мач в "Арена Ботевград".

В края на първата четвърт разликата скочи до 10 точки, а Педжа Стаменкович оформи 17:24 след десет минути игра, с точна стрелба от тройката. Чарлз Томас и Павел Маринов си седнаха с по два фаула само в началните минути.

Иван Лилов избухна с поредица от точки и почти собственоръчно свали до две изоставането на Балкан в началото на втората част. И тези десет минути обаче предложиха много емоции и размяна на инициативата. Лукойл твърде лесно отстъпваше позиции, след като вземеше няколко точки аванс, и на почивката бе само със шест напред.

Още през първото полувреме ужасяващият процент на стрелба от наказателната линия тормозеше ботевградчани, докато Академик бе перфектен от фаула. Домакините профукаха осем изстрела до почивката, и през второто полувреме имаха само един точен шут от линията.

Лукойл започна по-добре и второто полувреме, но отново не капитализира преимуществата си. Играта на вицешампионите не спореше особено по отношение на организацията, и след като Балкан затвори подкошието, се намираха трудно начини за се реализира. Академик не успя да се разпише в последните повече от две минути от третата част, а с тройка на Павел Маринов "зелените" отново се върнаха в мача - 49:52 преди финалните 10 минути.

В отсъствието на изявен плеймейкър Балкан заложи на индивидуалната класа на своите лидери, и макар че имаше резон, това не стигна за пълен обрат.

На три пъти ботевградчани се доближиха само на точка без да намерят докрай пътя към обрата. Това не се случи и до финала на двубоя, дошъл при 60:69.

Иван Лилов приключи с 24 точки за Балкан, а Морис Къри с 19 бе най-резултатен за Лукойл. 

Александър Груев отбеляза две точки в мача срещу бившия си тим Балкан, за 11 минути на терена. Тенчо Банев пък демонстрира страхотна форма и взе най-много борби за Лукойл - девет, плюс четири точки в актива си за 19 минути.