Левски е първият финалист в Националната баскетболна лига, след като спечели полуфиналната серия срещу Ямбол с 3-0 победи. „Сините” се наложиха със 101:72 в третия двубой с като гости в ямболската зала „Диана”, и пратиха своя съперник да се бори за трето място в шампионата. Утре може би ще стане ясен и изходът от другата полуфинална серия, в която Лукойл Академик води с 2-0 на Рилски спортист.

Ямбол бе без двама от основните си състезатели – плеймейкърът Юлиан Радионов и центърът Николай Върбанов. И двамата получиха травми в мач №2 от серията с Левски в София, и докато Върбанов може би ще се възстанови от проблема в дясната си ръка до мачовете за третото място, но Радионов е под въпрос и за тях. Това допълнително скъси пейката на домакините, и там седяха почти само юноши.

Левски от своя страна излезе пределно мотивиран, да си осигури в три мача място на финалите в НБЛ.

Първата четвърт премина под тоталното превъзходство на гостите, което дойде и благодарение на неориентираната защита на домакините. „Сините” стартираха мача със серия от 9-0, а в средата на частта вече имаха двуцифрен аванс. Кратко прекъсване забави хода на срещата, когато шест минути след началото на срещата, при един тайм аут електронното табло се върна на 10 минути и последва пауза от около пет минути, за да се възстанови оставащото време. Това обаче не се отрази на развоя на мача, и Левски затвори частта с 30 точки в актива си, срещу 17 за Ямбол.

Още след началото на втория период момчетата на Константин Папазов покачиха на 15 точки аванса си, но това като че ли ги поуспокои, и те позволиха на домакините да се върнат в мача, след пет поредни точки на Мартин Дурчев и Павел Маринов, изоставането им стана само девет.

След страхотни начални 15 минути, без много защита, двата състава си бяха вкарали повече от 80 точки. Ямбол успя да стопи до осем при 39:47, но до почивката отново нещата се върнаха до 10 в полза на Левски – 40:50 в зала „Диана”. И двата състава реализираха над 50% от изстрелите си, което доведе и до стабилния резултат. За първите 20 минути Дурчев вече бе с 13 точки, колкото имаше и Доналд Коул от състава на гостите.

След подновяването на играта Левски показа, че е дошъл в Ямбол, за да приключи серията, и след серия от 11-2 в първите три минути и половина направи аванса си 20 точки. Многото пропуски на домакините бяха наказвани много бързо в ответните атаки, а „сините” нанизаха и поредица от тройки, за да решат до голяма степен нещата след 30 минути – 55:75.

Нищо не се промени и в последната четвърт, в която разликата си остана двайсетина точки, а една тройка три минути преди края на Аарън Харпър сложи точка на спора, като направи резултата 66:90.

Най-резултатен за Левски бе именно Харпър с 25 точки в мача. С девет точки, осем борби и шест асистенции се отчете Асен Великов.

За Ямбол Мартин Дурчев реализира 23 точки, а Павел Маринов отбеляза 12 точки и направи шест асистенции.