Най-вълнуващият момент от баскетболното първенство настъпи - тази вечер ще стане ясен новият шампион на страната.

Дойде времето за Мач №5, и в един двубой, ще се реши първенецът.

Лукойл Академик и Балкан излизат в 18 часа, след като размениха по две победи, и вече няма място за надлъгване и теории - един оставащ мач ще определи шампиона.

За трети път в последните три сезона, кой е №1 ще се реши в пет мача. В предишните две години, Лукойл взе една от сериите, а Левски спечели последните финали в пет мача.

Академик записа и най-сериозната си суша в последното десетилетие, като остана без трофей вече две години и търси края на негативната поредица.

Балкан пък чака цели 26 години, за да може да се прицели в титлата, която за последно спечели през 1989-та.

Интересното е, че от миналогодишния финален пети мач, само четирима баскетболисти са в съставите и през този сезон - Христо Захариев, Веско Веселинов и Тенчо Банев за Лукойл, и Николай Върбанов за Балкан. След като през 2014-та изгледаха финала от пейката, Крис Минков и Николай Грозев вече играят много по-сериозна роля за Лукойл.

Когато за последно, преди две години, Лукойл стана шампион, капитанът на Балкан Павел Маринов още носеше екипа на "студентите", макар че не получаваше игрово време. Сега Маринов обаче е душата на "зелените", и заедно с Иван Лилов, Николай Върбанов и останалите "зелени" сърца , вече върнаха радостта от баскетбола в Ботевград.

И двамата треньори поеха отборите си в тежка ситуация, след Купата на България, и имаха малко време за промени в стила, и никакво - за промени в съставите.

Голямата въпросителна за наставника на Лукойл Тони Дечев си остава участието на Дий Браун в този последен за сезона мач. Гардът е с травма в рамото, която го възпрепятства от участие в Мач №4. Класата на Браун липсва, но Академик си остава по-широкият състав, макар и да играе далеч по-индивидуално.

Дали качествата на единиците ще възтържествуват, и трофеят ще остане в Правец, или ботевградският хъс ще направи Балкан шампион - остана един последен шанс да разберем.

Невероятните нерви и сили, които и двата състава в предишния двубой, със сигурност са изтощили всички, но в Мач №5, няма нищо останало за губене.

18.00 - Спортен комплекс в Правец. Едно е сигурно: сезонът свършва днес, и България ще си има нов шампион.