Ямбол изигра фантастичен мач пред пълните трибуни на зала "Диана", и най-после успя да победи Левски, след първи два неуспешни опита в София. Като домакини момчетата на Иван Чолаков биха "сините" с 96:85 и ще играят четвърти мач от полуфиналната серия, отново на свой терен, в сряда. В случай на още една победа за Ямбол, серията ще завърши в София с Мач №5. След като първите две срещи се решиха доста драматично, в днешия нямаше чак тагава интрига, най-вече заради домакините.

Мач като по учебник изигра Ямбол, без никакви притеснения от първата до последната минута, като най-голяма бе разликата между двата отбора под коша, където Левски бе обезличен. Отличния процент стрелба позволи на домакините да стигнат и до комфортна преднина, която поддържаха през целия двубой, като на моменти разликата минаваше 20 точки.

Левски продължава да води в серията с 2-1 победи, след драматични успехи в София, и има още две възможности да я затвори.

Ямбол изигра уникална първа четвърт, не само за българските стандарти, и в офанзивен план тимът на Иван Чолаков бе напълно перфектен. Домакините стреляха над 50% от всички зони, и завършваха всички атаки без проблем през защитата на Левски. "Сините" така и не успяха да намерят себе си под коша на съперника, а Аарън Харпър успя да се разпише от игра чак в края на четвъртината, след куп несполучливи опити. Разликата бързо скочи на двуцифрено число, а малко преди да свършат първите 10 минути бе цели 19 точки - 34:15.

Тя се запази доста солидна и през втория период, макар че Левски налучка малко някакъв ритъм в нападение и започна да спира някои атаки на Ямбол. Те обаче бяха недостатъчно, за да падне разликата под 14 точки, и тя се запазваше такава, чак до средата на частта. Четири минути преди почивката няколко бързи взаимодействия на "сините", и смените в двата състава, помогнаха да се стигне до 10 точки - 41:31. До този момент вече двама играчи на Ямбол бяха записали 10 и повече точки - Мартин Дурчев и Станислав Говедаров.

Иван Чолаков логично поиска прекъсване в този миг, но веднага след него Левски пак отбеляза и свали до 8 точки изоставането си. Влизането на Павел Иванов за "сините" внесе искра в играта им и четири негови точки доведоха нещата до 41:35, но гостите продължаваха да изпитват сериозни трудности да пазят подкошието си. Така изявите на Джон Офоебгу и Говедаров лесно стигаха до успешен завършек, след като стрелбата от разстояние леко изневери на Ямбол. Минута преди паузата, домакините отново излязоха с 12 точки напред, след няколко сбъркани атаки на Левски. С 11-та си точка Харпър направи резултата 47:37 след първите 20 минути, преминали под тотално надмощие на Ямбол, проличало си особено в борбата под коша.

Домакините вкараха пет безответни точки за начало на полувремето, докато Левски едва вкара пет до средата на третата част. Нещата не вървяха никак добре за "сините", докато Ямбол продължи да мачка много под коша, а отново започна да си вкарва и тройките, за да стигне пак до преднина от 18 точки.

Точно две минути преди края на частта, Мартин Дурчев вкара страхотна тройка, и за първи път в мача разликата мина 20 точки - 68:47. Това не се промени значително и на финала на третия период, Ямбол имаше солиден аванс от 72:55, като вече двама играчи на домакините имаха 20 и повече точки в актива си, а отборът не оставяше шанс на Левски да вземе някоя борба. Дори напускането на играта от страна на титулярния плеймейкър на Ямбол Юлиан Радионов не оказа ефект, тъй като неговата смяна Майк Джеферсън избухна в края на третата и началото на четвъртата част.

Ситуацията стана необратима, когато и в първите две минути на последната четвърт, разликата се запази 21 точки, а не мръдна много и след това. В игра за Левски се появиха и иначе по-рядко използваните Йордан Бозов и Денис Агре, и пет минути преди края авансът на Ямбол бе 15 точки. В този момент обаче два коша на гардовете Джеферсън и Чолаков под коша показаха колко много куца там играта на столичани.

Кош и фаул на Харпър стопиха до 12 изоставането на Левски, но трите минути до края бяха твърде малко, а и Ямбол дори за миг не си позволи колебания, които да помогнат на съперника.

Крайното 96:85 и 11-те точки бяха едно от най-малките неща, с които можеше да се размине Левски в Ямбол.

Капитанът на домакините Станислав Говедаров завърши с 25 точки и седем борби, Мартин Дурчев отбеляза 20, Джон Офоегбу записа пореден дабъл-дабъл от 24 точки и 16 борби, а другите двама американци в състава - Майк Джеферсън и Тони Гуджино - завършиха съответно с 16 точки и 11 борби.

Харпър реализира 20 точки за Левски, но именно той регистрира и най-много борби - девет - повече от тримата центрове на "сините" заедно. Маркъс Хол отбеляза 16 точки, а Хрисимир Димитров - 11, но Левски не си даде шанс сам на себе си, а Ямбол свърши перфектно игровия си план, за да има още един страхотен мач от полуфиналната серия.