Балкан спечели 12-та си победа в мач от 16-тия кръг от НБЛ, информира bgbasket.com.

Тимът от Ботевград се наложи над Ямбол със 105:68, след като тимът на Юли Радионов доигра мача с четири състезателя. Стигна се до там, след като пейката на Ямбол получи дисквалифицикация и се наложи да напусне залата. 

Всичко дойде от скандал между съдията и американеца Карон Джонсън. В следващия кръг Балкан почива, а Ямбол гостува на Рилски спортист. 
 
Балкан поведе убедително още в първата част, въпреки че и двата отбора показаха не толкова добра игра. Още от началото те натрупаха доста грешки и фаулове, а след 10 минути домакините имаха аванс от 9 точки (21-12).  Ботевградчани задържаха аванс и през втория период, а на почивката разликата беше вече 15 точки.
 
През второто полувреме обстановката в "Арена Ботевград" тотално ескалира. В  23-ата минута на мача Ненад Шулович фаулира американският център Карон Джонсън, а след него двамата играчи се спречкаха. Последва реакция и от двата отбора, а на Карон Джонсън бе отсъдено дисквалифициращо нарушение. 

При спречкването американецът оспорва решението на съдията и в знак на протест седна в центъра на игрището като отказа да излезе. Той остана седнал на пода близо 10 минути като отказваше всякакви молби да стане. 

Накрая след молба от старши-треньора Юлиян Радионов склони, но излезе от залата със закана към съдията като изрита един стол до отборната скамейка. 
След раизгралия се скандал тимът на Ямбол буквално остана с пет човека на терена, а всички останали бяха изгонени, защото съдията отсъди дисквалификация на цялата пейка поради нахлуването в игрището.
 
В игра останаха хърватинът Тони Бърнас, Тейлър Лейсър, Костадин Маршавелски, Мартин Дурчев и Стоян Петков.

Състезателя от Балкан Николай Маринов също получи дисквалификация, защото влезе в игрището и трябваше да напусне пейката на Балкан. 

В края на третата част Костадин Маршавелски извърши петото си лично нарушение и Ямбол трябваше да доиграят мача с 4 товека. Очаквано Балкан запазиха преднина до края на срещата и спечелиха двубоя.
 
Двубой, който обаче остави горчив вкус у зрителите от неприятните сцени, които се разиграха.